Provinciegouverneur Carl Decaluwé verzet zich tegen Wintergloed Brugge zonder CST pasje

De Brugse Kerstmarkt op de Markt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Voor de Brugse kerstmarkten geldt er een covid safe ticket, op het parcours van Wintergloed en tijdens de eindejaars shoppingdagen moeten er mondmaskers gedragen worden. Zo wil burgemeester Dirk De fauw de decembermaand ingaan. Dat is buiten provinciegouverneur Carl Decaluwé gerekend: “Zonder CST pasje mag Wintergloed niet plaatsvinden, dat is in strijd met de federale wetgeving. Ik zal dit lichtspektakel verbieden!”

Wie vanaf komend weekend een glaasje Glühwein of een jenevertje wil drinken, zal zijn covid safe ticket moeten tonen. “De drie Kerstmarkten op ‘t Zand, het Simon Stevinplein worden met hekkens afgesloten. Wie binnen wil, moet zijn pasje tonen”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

Discussie

Er geldt op de Kerstmarkten ook een mondmaskerplicht, enkel als je aan een tafeltje staat, mag je mondmasker even af om iets te eten of te drinken. Voor Wintergloed is het Brugs stadsbestuur nog in discussie met de federale overheid en met provinciegouverneur Carl Decaluwé.

“Binnenlandse Zaken verplicht covid pasjes op een parcours dat een duidelijk begin- en een eindpunt heeft”, legt Dirk De fauw uit. “Maar voor Wintergloed is dit niet het geval. Het is niet afgesloten, iedereen kan om het even waar instappen. Of opteren om slechts één van de dertien installaties te bekijken. En wat doe je trouwens met de bewoners die langs het parcours wonen? Mogen die zonder pasje hun huis niet uit? Of de sportieve Bruggelingen die graag langs de vesten lopen?”

Verbod

Met andere woorden: voor Wintergloed geldt voorlopig enkel de mondmaskerplicht. Toch in de politieke visie van burgemeester Dirk De fauw. “We zullen wel extra stewards inzetten, die de massa in goede banen leiden en de mensen vragen om niet te lang halt te houden. Precies daarom zijn er dit jaar geen installaties waar er om de zoveel minuten een lichtspektakel te zien is en mensen samentroepen. Net als bij de shoppingdagen in onze winkelstraten komt er een wandellijn: de bezoekers zullen rechts moeten stappen.”

“Er komt wel een verbod op raamverkoop, zodat er geen opstoppingen zijn op plaatsen waar drankjes en wafels verkocht worden. In tegenstelling tot vorig eindejaar blijft de horeca open, de bezoekers kunnen op een terras gaan zitten op op café gaan”, aldus Dirk De fauw.

Maar de Brugse burgemeester krijgt fikse tegenwind van de West-Vlaamse provinciegouverneur. “Dit is in strijd met de federale wetgeving. Voor het wandelen langs een lichtparcours is er een CST pasje nodig. Punt uit. Dat is de federale wet. Als de stad Brugge zich daar niet aan houdt, zal ik Wintergloed verbieden. Ik heb daartoe de bevoegdheid. Brugge heeft nog enkele dagen de tijd om een creatieve oplossing uit te dokteren. Dat kan door bijvoorbeeld in blokken te werken en het parcours af te sluiten. Brugge zal toch niet hervallen in dezelfde fotuen als vorig jaar?”, aldus Carl Decaluwé.

Mobiele camera’s

De politie zal tijdens Wintergloed, net als voor het WK wielrennen, mobiele camera’s inzetten, zodat er kan ingegrepen worden als het te druk in Brugge wordt. Dan wordt dit meteen gemeld op de website van de stad en vraagt de politie via de sociale media om niet meer naar Brugge te komen die avond.

“Vorig jaar hebben we met Proximus samengewerkt. Deze operator meette de drukte aan de hand van de mobiele telefoongegevens. Maar de druktemeting gebeurde in cirkels en niet per straat, dat werkte niet zo goed”, besluit de Brugse burgemeester. Komt hij nog tot een vergelijk met de gouverneur?