Provincie zet nieuw natuurdomein Koolhofput in de kijker

De werken aan het nieuwe provinciedomein duurden twee jaar. © DV1
Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen opende met het gebied van de Koolhofput haar negentiende provinciedomein. Het domein dient als een groen scharnierpunt tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort-Stad en grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Veurne en aan de groene as De Frontzate. De provincie zet het domein tot 17 juli extra in de kijker.

Eeuwenlang al speelt de Koolhofvaart, samen met de Noordvaart en Grote Beverdijkvaart, een belangrijke rol als afwateringskanaal voor de polders van het gebied Veurne-Ambacht. Het gebied bleef onaangeroerd tot de aanleg van een spoorberm voor de treinverbinding tussen Nieuwpoort en Diksmuide.

Deze doorkruiste vanaf 1868 het mondingsgebied van de twee poldervaarten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde deze spoorberm de hoofdweerstandslinie van het Belgisch leger. Hier zetten de militairen in 1914 het polderland tussen de spoorlijn en de IJzerdijk onder water.

Aanleg autosnelweg

Grote veranderingen bleven uit tot de bouw van de autosnelweg E40 in 1978. De Koolhofput ontstond uit een 10 hectare grote zandwinningsput voor die bouwwerken. De put werd daarna gebruikt als bufferbekken om overtollig water in de Koolhofvaart op te vangen. Nu werd het gebied voor het eerst opgewaardeerd tot een provinciaal natuurdomein.

“We konden deze groene zone niet zomaar opzijschuiven en veranderden hem tot een mooie verrijking voor het Nieuwpoorts aanbod”, doet gedeputeerde van Milieu, Natuur en Landschap Jurgen Vanlerberghe (SP.A) uit de doeken.

Streven naar gebiedsuitbreiding

De provincie West-Vlaanderen streeft ernaar om jaarlijks gemiddeld 30 hectare natuurdomein op te waarderen. Met dit domein rekent ze al 16 hectare op haar conto. “Dat er nood is aan meer natuurgebieden werd bewezen tijdens de coronacrisis. Zodanig veel mensen zochten de natuur op om erin te vertoeven dat een strengere toegang nodig was. Dat is echter niet de oplossing. We moeten streven naar gebiedsuitbreiding”, verklaart hij.

De herinrichtingswerken kostten de provincie West-Vlaanderen ruim 1,7 miljoen euro, waarvan een Europese subsidie van 320.000 euro. “Dit gebied is trouwens een buitenbeleving voor alle seizoenen en maakt de link voor Nieuwpoort met het hinterland sterker”, voegt Vanlerberghe nog toe.

Natuurlijke leefomgeving

De provincie begon twee jaar geleden met de werken en focuste op drie punten: toegankelijkheid, natuurontwikkeling en beleving. “Om het gebied toegankelijker te maken zette de provincie in op halfverharde wandelpaden en nieuwe voetgangersbruggen gescheiden van het fietsverkeer op de Frontzate”, aldus gedeputeerde Vanlerberghe.

Ook werd er een extra steiger voor mindervaliden aangelegd. Op vlak van natuurontwikkeling ging er aandacht naar natuurvriendelijke oeverzones zodat rietkragen zich kunnen ontwikkelen. Dat zou moeten leiden tot een natuurlijke leefomgeving voor vissen en amfibieën.

Vogelkijkwand en picknickzones

“Zo biedt de natuurontwikkeling ook een meerwaarde aan beleving en recreatie door de bouw van een vogelkijkwand gebouwd voor liefhebbers en natuurfotografen. Daarnaast breidden we ook de picknickzone fors uit en voorzagen die van nieuwe picknicksets en fietsstallingen“, vervolgt gedeputeerde Vanlerberghe.

De komende periode wordt het fietspad op De Frontzate ter hoogte van Nieuwpoort-Stad heraangelegd met betonverharding, aangepaste kruispunten en recreatieve groenvoorzieningen. Bezoekers kunnen er verder ook vissen en mountainbiken.

Gezinsvriendelijke natuurkuur

De provincie zet de Koolhofput tot vrijdag 17 juli extra in de kijker met een gezinsvriendelijke natuurkuur. Alle activiteiten zijn gratis en in overeenkomst met de coronamaatregelen. Gezinnen kunnen een kano reserveren in een afgebakende zone van de waterplas. Een natuur-DJ verrast de bezoekers langs de waterkant.

Vanaf maandag 13 juli strijkt de openluchtexpo ‘WeAreWater’ er neer. Verschillende kunstenaars presenteren via klank en beeld de identiteit van de IJzervallei via een waterfilm op groot scherm, natuurmuziek en poëzie aan de waterkant. Ook is er elke dag om 17 uur de soundtrack van het filmessay ‘Isara, Songs of the Valley’ van Sven Verhaeghe live begeleid door het collectief WXII. (DV1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier