Provincie verwerft gronden voor de herbestemming van de voormalige grenspost Callicanes

© (Foto MD)
Redactie KW

Sinds het openen van de landsgrenzen raakte de grenspost en -zone Callicanes in onbruik. Om de verwaarloosde site aan te pakken, hebben verschillende partners de handen in elkaar geslagen om een masterplan uit te werken en het terrein opnieuw op te waarderen. Tijdens de provincieraad van 24 september jongstleden, werd het licht op groen gezet voor de aankoop van enkele cruciale gronden.

“Dit is een belangrijke horde in functie van de opwaardering van de site. Een site met overigens een interessante voorgeschiedenis. De vernieuwde site zal positief afstralen op de stad Poperinge maar is ook een echte meerwaarde voor de volledige (grens)regio”aldus een opgetogen burgemeester van Poperinge en voorzitter van de Provincieraad Christof Dejaegher (CD&V).

Om de ontwikkeling van de site aan te pakken wordt door de provincie West-Vlaanderen de parking en de grensgebouwen aangekocht voor een bedrag van 421.162 euro. Daarnaast werd voor sommige gronden een noodzakelijke erfpacht voorzien.

Het opgestelde masterplan voorziet in de creatie van een nieuwe publieke ruimte met een gezellige picknickplaats waar grensoverschrijdende activiteiten kunnen plaatsvinden. Er wordt ook ingezet op een goed uitgebate parking, gezien de nabijheid van verschillende belangrijke verkeersaders. Het is eveneens de ambitie om op basis van een mobiliteitsstudie gepaste investeringen te doen aan de weginfrastructuur.

“Dit project is een unieke samenwerking tussen Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen, meer concreet tussen Steenvoorde, Godewaearsvelde en Poperinge met financiële ondersteuning van Europa”, besluit de Poperingse burgemeester.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier