Provincie laat crematorium meer verbranden

Het crematorium Uitzicht mag voortaan 20 procent meer cremeren. (foto Belga) © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het Kortrijkse crematorium Uitzicht zal de ovens eind dit jaar niet moeten stilleggen. De provincie besloot zopas dat het vanaf nu 20 procent meer mag cremeren. De verhoging van de limiet was hoognodig om de stijgende vraag naar crematies in deze coronacrisis op te vangen.

Bij het Kortrijkse crematorium Uitzicht zat men in april, in volle coronacrisis, met de handen in het haar. Als een van de weinige crematoria van het land moest het zich, na protest van een actiegroep, aan het maximum van 4.000 crematies per jaar houden.

Maar door de coronacrisis, met meer overlijdens en meer vraag naar crematies, kan het zich niet aan dat maximum houden. Vorig jaar duwde het immers met 3.876 al tegen die bovengrens aan. Een uitbreiding van de milieuvergunning was noodzakelijk, anders zou het de ovens stil moeten leggen wanneer de grens van de 4.000 crematies werd bereikt. Volgens de prognoses zou dit al in de loop van november zijn.

Derde crematorium

“Begin deze week zat het crematorium aan 3.301 crematies, of gemiddeld 87,6 per week”, zegt Jan Sabbe, directeur van het Kortrijkse crematorium Uitzicht. “Met de huidige vergunning van 4.000 crematies per jaar zouden ze maar op een gemiddelde van 76,7 per week mogen zitten.” Maar er is net op tijd een oplossing uit de bus gekomen. De provincie, die de milieuvergunning uitreikte, besliste zopas dat het crematorium 20 procent meer mag cremeren. In plaats van 4.000 mag het voortaan 4.800 crematies per jaar uitvoeren. En dat tot het einde van de vergunning, die nog loopt tot 2028. “Met die uitbreiding kunnen we zeker de eerste én eventueel tweede coronagolf opvangen.”

Een verdere uitbreiding is volgens Jan Sabbe niet nodig. “Ik verwacht dat we in de toekomst eerder zullen dalen dan stijgen”, klinkt het. Dat komt omdat er in Oostende een gloednieuw crematorium komt. Dat zal al het derde crematorium in onze provincie zijn. Verwacht wordt dat het Oostendse crematorium, dat Polderbos zal heten, in de loop van januari voor het eerst zal kunnen werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier