Provincie en vzw Ouders Van een Overleden Kind onthullen herdenkingsmonument in Tillegembos

Het kunstwerk, getiteld 'Onvoltooid', kwam er op initiatief van de vzw Ouders Van een Overleden Kind en de werkgroep Wereldlichtjesdag. © WK
Redactie KW

Woensdagmorgen is aan het Tillegembos in Sint-Michiels een herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis van alle overleden kinderen. De beeldengroep van Els Vermandere, op een idyllische locatie naast de vroegere moestuin van het kasteel, moet troost bieden aan de nabestaanden.

“Een kind verliezen, dat is je hele wereld die instort. Dat eeuwigdurende gemis en verlangen naar wat nooit meer terugkomt, de kunstenares heeft het met deze beelden heel mooi vormgegeven. Het werk ontroert me diep”, sprak Micheline Blomme, de mama van Femke die vijf jaar geleden om het leven kwam bij een verkeersongeval in de Diksmuidse Heerweg.

Het kunstwerk, getiteld ‘Onvoltooid’, kwam er op initiatief van de vzw Ouders Van een Overleden Kind en de werkgroep Wereldlichtjesdag.

Verbondenheid tussen lotgenoten

“Met dit troostmonument willen we de nabestaanden van overleden kinderen een blijvende plaats geven waar ze met hun emoties en gedachten altijd terechtkunnen. Dit zal een plek zijn van verbondenheid tussen lotgenoten, maar ook van troost en begrip uit de ruimere samenleving“, zei Hilde Van Severen. Zij is de mama van Bruno, 16 jaar geleden verdronken in zee en voor altijd 21 jaar.

De onafgewerkte beelden stellen de onvoltooide levens van de overleden kinderen voor en laten fragmenten van herinneringen zien. “De beelden zijn suggestief. Omdat ze doen dromen en verlangen, omdat ze herinneringen oproepen die voor iedereen anders zijn. Die dieper liggende verhalen komen dus bewust niet helemaal aan de oppervlakte, maar zitten intuïtief in de beelden verwerkt”, aldus beeldhouwster Els Vermandere, die in Lampernisse woont.

Blijvende plek voor blijvend verdriet

“De omgeving en het licht zijn voor een kunstwerk heel belangrijk. Deze plek rond de eeuwenoude eik maakt dit herdenkingsmonument helemaal af.” Of, zoals gedeputeerde Bart Naeyaert het verwoordde, “dit is een mooie, blijvende plek voor blijvend verdriet.” Het is de bedoeling dat de plek zichzelf laat ontdekken, maar de werkgroep Wereldlichtjesdag is wel van plan om er een jaarlijks herdenkingsmoment te houden. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier