Provincie dwingt vzw De Schure uit Kuurne tot verhuis

Pierre Dewaele, voorzitter van VZW De Schure, hoopt op een mooie manier afscheid te nemen (foto Bru)© BRU
Pierre Dewaele, voorzitter van VZW De Schure, hoopt op een mooie manier afscheid te nemen (foto Bru)© BRU
Redactie KW

Pony- en paardenclub vzw De Schure heeft een financieel rampjaar achter de rug. Lessen, kampen of andere activiteiten werden er niet georganiseerd. De bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen deed er nog een schepje bovenop en verplicht de manege om tegen eind juni een ander onderkomen te vinden.

Reeds 25 jaar is Pierre Dewaele voorzitter van vzw De Schure. Dit jaar wil Pierre (75) echter de fakkel doorgeven. Het is welletjes geweest, vindt hij. Lichamelijke kwaaltjes hinderen hem enorm bij het verzorgen van de paarden. Ook de verplichte verhuis zit Pierre dwars. “De administratieve molen is ondoorgrondelijk en dit konden we nu met De Schure aan den lijve ondervinden”, opent een geïrriteerde voorzitter.

“Negen jaar geleden werd tegen onze vzw een klacht wegens overlast ingediend door een buur die net zijn intrek had genomen in de woning naast onze pony- en paardenclub. Door omstandigheden besloot deze buur om even weer elders te gaan wonen. Hierdoor leken de problemen van de baan. Toch besloot de provincie West-Vlaanderen om deze klacht verder te behandelen en onlangs viel het verdict in deze zaak. Door deze uitspraak dient De Schure nu noodgedwongen op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Gelukkig kunnen we daarbij op de volle steun rekenen van burgemeester Francis Benoit (CD&V) en schepen van sport Jan Deprez (CD&V), die samen met ons naar een oplossing aan het zoeken zijn.”

Vzw De Schure bestaat dit jaar een kwarteeuw, maar die verjaardag wordt er zo goed als zeker een in mineur. De coronapandemie zorgde er immers voor dat er vorig jaar, op een handvol maanden na, héél weinig bedrijvigheid binnen de pony- en paardenclub te bespeuren viel, waardoor de zo broodnodige inkomsten uitbleven. “De spaarpot van onze vereniging is zo goed als leeg”, gaat voorzitter Pierre Dewaele verder. “Door het wegvallen van de paardenrijlessen en de jaarlijkse kampen die we organiseren tijdens de vakantiemaanden zagen we zo een belangrijke bron van inkomsten wegvallen. Gelukkig konden we op de steun van de gemeente rekenen die ons een coronacompensatie toekende.”

“Als we tegen 1 mei niet opnieuw kunnen opstarten, dan ziet het er voor vzw De Schure heel somber uit. Maar we laten het hoofd nog niet hangen en blijven erin geloven. De Schure betekent veel voor mij en de dag dat ik de fakkel zal doorgeven, zal dit zeker niet zonder het laten van een traan gebeuren.”

300 leden

“Veel kinderen zagen hier hun droom uitkomen toen ze in De Schure initiatielessen kwamen volgen. Enkelen onder hen slaagden er zelfs in door te stoten naar wedstrijdniveau. Ik heb hier al goede en slechte tijden gekend. Spijt dat ik ooit De Schure heb opgericht, heb ik zeker niet want ik heb er een hechte vriendenclub aan overgehouden”, zegt Pierre.

Vzw De Schure telt momenteel 300 leden en was bij zijn opstart gehuisvest in de Boudewijnstraat. Later nam de vereniging kort zijn intrek in een manege gelegen in de omgeving van de Leie, om ten slotte terecht te komen in hun huidige onderkomen in de Kattestraat.

(BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.