Provinciaal domein Ledegemse Meersen breidt flink uit

Op de foto zien we provincieraadslid Piet Vandermersch en burgemeester Bart Dochy. (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Gemeenteraadslid en provincieraadslid Piet Vandermersch was trots aan te kunnen kondigen dat de provincie overgaat tot de aankoop van een terrein van 3 ha van Luc Capelle, eigenaar van Hof Ter Emstrode, ter uitbreiding van het provinciaal domein, de Ledegemse Meersen.

Voor de derde keer in korte tijd koopt de provincie een aantal ha ter uitbreiding van het domein. De totale oppervlakte wordt daarmee op 15 ha gebracht. Dit verhaal begint in 2013, als de provincie West-Vlaanderen en het gemeentebestuur Ledegem het eens raken over een ruil tussen een bosgebied langs de Kezelbergroute en de Statiekoer, dat is de brede kasseistrook achter het oude stationsgebouw.

De Statiekoer is voor de gemeente belangrijk om onder andere de velden van voetbalclub Olympic Ledegem te bereiken. Het kleine bosgebied ligt pal naast de provinciale Kezelbergroute en is op die manier interessant voor de provincie. Het wordt de aanzet voor een provinciaal domein, dat in eerste instantie voor de opvang van water bij hevige regenval moet zorgen en bijgevolg dus ook overstromingen moet voorkomen.

Mogelijkheden

Een bijkomende aankoop bood al perspectieven op een ander vlak en met deze derde aankoop en een totale oppervlakte van 15 ha biedt dit domein in de toekomst heel wat mogelijkheden op recreatief vlak. Het domein kan nu op drie manieren bereikt worden o.a. via de Kezelbergroute zelf, maar ook via de Papestraat.

Piet ontvouwt de plannen die stilaan ter tafel liggen, waarbij het provinciaal domein zou gaan bestaan uit een boszone met wandelmogelijkheden. En omdat deze recente aankoop ook een vijver bevat die nog maar twee jaar geleden is aangelegd, ligt een waterpartij voor de hand. Er wordt ook gedacht aan een mountainbike-parcours en een speelplein.

Zaterdagswerk

Het domein situeert zich achter de visvijvers van het restaurant Hof Ter Emstrode, langs de Kezelbergroute in de richting van Dadizele. Burgemeester Bart Dochy wijst er nog even op dat het ‘zaterdagswerk’ ook op het domein ligt. Voor wie zijn wenkbrauwen nu even fronst… de burgervader gaf gelukkig nog even tekst en uitleg.

“Men denkt ook aan een mountainbikeparcours en een speelplein”

In een ver verleden, en dan moeten we zeker naar het begin van de 20ste eeuw toe, kwamen de Ledegemse vrouwen daar samen om de was te doen. Wasmachines waren nog verre toekomstmuziek en de beek en de omliggende weides werden gretig gebruikt om de was te soppen, te spoelen en te bleken te leggen. Dat gebeurde steevast op zaterdag en in de volksmond werd ‘zaterdagswerk’ ook de naam van die plaats. Alleen de wat oudere, authentieke Ledegemnaars zullen dat nog weten.

Reigers en wilde ganzen

Wie in ieder geval het domein al heeft gevonden, zijn reigers en wilde ganzen. Dat belooft om er een brokje puur natuur van te maken, waar niet alleen heel wat Ledegemnaars van zullen kunnen genieten, maar ook inwoners uit perifere gemeenten.

Hieruit blijkt nogmaals hoe belangrijk het is voor een gemeente dat ze ook op de hogere echelons vertegenwoordigd zijn. Piet verdedigt de belangen van zijn gemeente op provinciaal niveau, burgemeester Bart Dochy doet hetzelfde in het Vlaamse Parlement. (EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier