Proven rouwt omverongelukte Jonas

© Foto BF
Redactie KW

Een tragisch ongeval in Langemark heeft het leven gekost aan Jonas De Lee. De Provenaar werd amper 20. Zijn vrienden van de Poperingse supportersclub Blauw Zwart Poperinge organiseerden een pakkend eerbetoon tijdens de match tegen Standard.

Proven neemt op zaterdag 8 december om 14 uur in de Sint-Victorkerk afscheid van Jonas De Lee. De 20-jarige jongeman uit Proven raakte vorige week donderdag betrokken bij een zwaar ongeluk in de Roeselarestraat in Langemark, de verbindingsweg tussen Passendale en Ieper. Hij kwam met twee wielen van zijn Volkswagen Golf naast de weg terecht, waarna zijn voertuig begon te slippen op de weg en uiteindelijk inreed op een BMW die vanuit de richting Ieper aangereden kwam. Die tegenligger werd bestuurd door een 57-jarige vrouw uit het Ieperse. Daarop volgde een hevige klap. De jongeman belandde in zijn wagen naast de weg op een landbouwveld.

Joenes

Toen de hulpdiensten toesnelden, verkeerde hij al buiten bewustzijn. De brandweer reanimeerde Jonas een halfuur lang. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Hoewel Jonas moedig streed, werd hij nog diezelfde avond hersendood verklaard. Ook de bestuurster van de BMW raakte bij het ongeval gewond.

Jonas woonde nog bij zijn ouders Marc De Lee en Heidi Hemeryck in de Hoepelsnijdersstaat in Proven. Hij had nog een zus Charlot, die op de dag van het ongeluk net 16 geworden was.

Op de Facebookpagina van Jonas – Joenes voor de vrienden – regende het steunbetuigingen aan de familie en aan zijn vriendin Lindsay Lazeure. Jonas speelde samen met zijn vader in de Provense fanfare De Volksvreugd en was een fervent supporter van Club Brugge. Voor zijn vrienden van supportersclub Blauw Zwart Poperinge kwam het nieuws van zijn ongeluk aan als een mokerslag. In allerijl organiseerden ze nog een eerbetoon aan hun makker tijdens de thuismatch van Club Brugge tegen Standard van afgelopen zondag. “Jonas ging graag naar het voetbal en was een hevige supporter van Club Brugge”, zegt goede vriend Gregory Cheroutre die samen met Jonas muziek speelde in De Volksvreugd en lid was van Blaux Zwart Poperinge. “Het idee was om nog een mooi eerbetoon te geven aan Jonas door te vragen aan de supporters om in de 25ste minuut – het lievelingsgetal van Jonas – te vragen om met alle supporters van Club Brugge een minuut lang te applaudisseren. We hebben rondgebeld naar de verschillende supportersfederaties, maar hadden niet verwacht dat we op zo’n korte tijd zo veel respons zouden krijgen. Veel meer mensen dan we verwacht hadden, klapten mee. Zo zie je maar dat de supporters van Club Brugge solidair zijn met elkaar. We gaan allemaal voor het vuur voor elkaar.”

Voor Gregory kwam het nieuws van het overlijden van Jonas hard aan. “Jonas was spontane gast die altijd eerst dacht aan een ander en dan aan zichzelf. Hij stond voor iedereen klaar als er iets was. Hij zal door veel mensen gemist worden”, besluit Gregory.

Er wordt afscheid genomen van Jonas tijdens een plechtige eucharistieviering op zaterdag 8 december om 14 uur in de Sint-Victorkerk in Proven. Later wordt Jonas in intieme kring te ruste gelegd op het urneveld in Proven. (TOGH/BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier