Protestmars door een honderdtal leerlingen om asielgezin in België te houden

De leerlingen va het KTA poseerden voor het stadhuis in afwachting van een mededeling. © EG
Redactie KW

Leerlingen van het Technisch Atheneum Ieper, de Ieperse thaiboksclub en werkgever Den Olifant organiseerden een protestmars tegen de uitwijzing van het gezin Ahmadi. Farshad Ahmadi (16) en zijn familie worden immers binnenkort uitgewezen naar Afghanistan. Burgemeester Emmily Talpe van Ieper en Marc Lewyllie van Heuvelland ontvingen een afvaardiging in het Ieperse stadhuis. De pers werd niet toegelaten.

De Ieperse thaiboksclub lanceerde al een petitie en stuurde een open brief naar burgemeester Talpe, die bij hoogdringendheid toestemming gaf om een protestmars te houden. De politie werd wel gevraagd om de nodige begeleiding bij de mars te voorzien. Na de lancering van de petitie en de brief aan de burgemeester kon het gezin van Farshad Ahmadi rekenen op veel steun. De petitie telt ondertussen al meer dan duizend handtekeningen. De organisatoren vragen aandacht voor de zaak van Farshad Ahmadi en zijn gezin, die na drie jaar in Ieper uitgewezen worden naar Afghanistan.

Opvangtehuis

Ahmadi woont met zijn moeder, broer en zus in een opvangtehuis in het Heuvellandse Kemmel. Farshad Ahmadi vluchtte samen met zijn gezin in 2012 uit Afghanistan. Het gezin nam de benen nadat zijn vader was teruggekeerd uit Noorwegen. De man was er gaan werken om zijn vrouw en kinderen te onderhouden. Bij zijn terugkeer naar Afghanistan werd echter getwijfeld aan vaders loyaliteit voor de islam tijdens zijn verblijf in Europa. Het gezin besloot daarop te vluchten uit angst voor represailles. Bovendien is de Taliban sterk aanwezig in de regio waar de familie woonde.

De voorbije maanden zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen bij verschillende aanslagen. Het gezin kwam uiteindelijk in België terecht en woont en werkt ondertussen al drie jaar in de Ieperse regio. Farshad studeert voor elektricien aan het KTA in Ieper. Daarnaast heeft hij een studentenjob in een restaurant en traint hij in de Ieperse thaiboksclub Bronski Gym. “Na een verblijf van drie jaar in ons land kregen we het bevel om op dinsdag 24 september het grondgebied te verlaten”, zegt Farshad. “Vanaf dan verblijven we nog een maand in een gesloten centrum voor we het land moeten verlaten.”

Massale steun

De toegelaten protestmars verliep in alle sereniteit en orde.
De toegelaten protestmars verliep in alle sereniteit en orde.© EG

Farshad is volledig ingeburgerd, maar moet toch het land verlaten en dat pikken de initiatiefnemers niet. “Na al zijn inspanningen in België moet hij nu terugkeren naar een land waar hij al sinds zijn acht jaar niet meer geweest is, waar hij geen toekomstperspectieven heeft en waar zijn leven in gevaar is. Een ingeburgerd en werkend gezin moet na drie jaar vertrekken, met een zusje van een jaar en negen maanden en een broer van bijna zes jaar. Die zijn dus nog nooit in Afghanistan geweest. Kan dat zomaar?”, vragen de initiatiefnemers zich af.

“De familie is niet in Ieper gedomicilieerd, maar in Heuvelland. Ik heb al gebeld met burgemeester Marc Lewylie, die het dossier kent”, zegt burgemeester Emmily. “Ik heb ook contact opgenomen met het kabinet van Maggie De Block. Ik heb al heel wat telefoontjes gekregen van mensen die de oudste zoon omschrijven als een harde werker, een goeie leerling en een getalenteerd sporter. De familie woont al jaren in de regio en is goed geïntegreerd, wat deze situatie bijzonder schrijnend maakt. Dat de behandeling van een dossier zo lang aansleept, leidt tot heel wat persoonlijk leed. De procedure en beslissing worden echter bepaald op federaal niveau, daar hebben wij als lokaal bestuur geen inbreng in. Ik heb ondertussen wel contact opgenomen met het kabinet van De Block om te zien wat de status van het dossier is en of er nog mogelijkheden zijn voor het gezin om deze beslissing aan te vechten.”

Afwachten

De familie Ahmadi met directeur Peter Vanthuyne na het bezoek in het stadhuis.
De familie Ahmadi met directeur Peter Vanthuyne na het bezoek in het stadhuis.© EG

Na het bezoek aan de twee burgemeester had Peter Vanthuyne, directeur van het KTA, een korte verklaring klaar. “Beide burgemeesters hebben het kabinet van mevrouw De Block al gevraagd om de zaak te herbekijken. Intussen gaan wij op zoek naar procedure mogelijkheden om de zaak opnieuw in de belangstelling te krijgen en juridische oplossingen te vinden om de uitwijzing ongedaan te maken. Het is moeilijk voorspelbaar hoe alles zal evolueren. Bij sommigen lukt het, bij anderen dan weer niet. Wij leven in de hoop dat er voor de familie een oplossing komt”, aldus Peter Vanthuyne.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier