Protestantse openluchtdienst in open tuin Zonneland

Zonneland is een oase van rust en dus ideaal voor een kerkdienst. (foto ZB)
Redactie KW

Twee zondagen op rij vond de kerkdienst van de Protestantse Kerk van Ieper plaats in Zonneland, de open tuin van Nele Lemaire (49) en Jimmy Remmery (51) uit de Langemarkstraat in Zonnebeke. De twee steken nog boordevol plannen voor hun tuin.

Zonneland werd op 21 juni exact één jaar geleden ingewijd en geopend voor publiek. Onlangs kwam het Regionaal Landschapsfonds langs om alle projecten die vorig jaar werden opgericht te evalueren. Ze waren vol lof over de tuin en willen hem als voorbeeld stellen voor nieuwe projecten”, vertelt Nele Lemaire.

“Omdat de opgelegde maatregelen voor erediensten heel streng zijn en je onder andere de regel van 10 vierkante meter per persoon moet aanhouden, zouden in ons protestants kerkgebouw in Ieper maar 16 aanwezigen kunnen bijeenkomen. Dit vonden we niet fair.”

In coronatijden moet je inventief zijn en zo boden wij onze tuin, op vraag van dominee Eleonora Hof, als alternatief aan. Zelf zijn wij lid van de kerkenraad en de bestuursraad van de kerk en zo konden we ons steentje bijdragen. Een voordeel aan openluchtdiensten is dat je de nodige afstand kunt blijven behouden en iedereen deel van de dienst kan uitmaken.”

Jonge vrouw

Dominee Eleonora Hof was heel enthousiast over de accommodatie en heel dankbaar dat dit door de stadsbesturen van Ieper en Zonnebeke mocht plaatsvinden, mits het in acht nemen van de regels. Ook de reacties van de mensen waren heel positief.

“In de wekelijkse erediensten in de kerk tellen we gemiddeld ongeveer 22 gelovigen. Dit aantal groeit gestadig want de dominee is een jonge vrouw die grenzen verlegt en deuren opent“, gaat Nele verder. “In juli gaat de dominee met vakantie en houden we de diensten online. We hopen vanaf augustus weer enkele diensten in Zonneland of in de tuin van een kerklid te mogen laten plaatsvinden.”

Bezoekers

In het voorbije jaar bouwden Jimmy en Nele hun open tuin Zonneland uit tot een oase van rust. “Er komen dagelijks bezoekers over de vloer, met de zondag als topdag. We krijgen zelfs regelmatig bezoek uit Nederland, zelfs uit het Verenigd Koninkrijk nu de grenzen weer open zijn. Sommige bezoekers vragen zich af waarom Zonneland niet op de kaart staat aangegeven als toeristische trekpleister of bezienswaardigheid.

“Mensen prijzen vooral de durf die we hadden om dit initiatief op te starten en genieten van de harmonie van mens en natuur”, gaat Nele enthousiast verder. De jongste vernieuwingen waren de verhardingen van het multifunctionele spellenveld en het zonneterrasje.”

Er zijn ook heel wat nieuwe spelletjes voor de kinderen in de spellenkoffer bijgekomen. In het najaar werden laagstammige fruitbomen en het klein fruitveld aangeplant. Er hangt nu ook een brievenbus, voor kinderen die er een tekening of een briefje in kwijt willen.”

Blijven innoveren

Omdat we net één jaar open zijn, hadden we een verjaardagsfeest gepland, maar door de gekende omstandigheden kon dat niet. Toch staat er nog een terugkomdag op het programma, voor als de maatregelen voor samenkomsten wat verder versoepeld zijn.

“Binnenkort komt er weer een verkoop van confituur en bloemen om het onderhoud van de tuin te kunnen blijven waarborgen. De kinderen worden zeker niet vergeten want er komt nog een hindernissenparcours. De caravan, die er staat, zal worden ingericht als ‘spellenhotel’, waarin elk spel zijn eigen plaatsje heeft en de spelregels duidelijk geafficheerd worden.”

“In de toekomst zullen we vaker een soort wedstrijd organiseren waarbij kleine prijsjes te winnen zijn. Verder zullen de plantbakken nog ruimer worden uitgewerkt. Zo zie je maar: Zonneland is nooit af, maar probeert te creëren, te innoveren en vooruit te gaan”, besluit Nele. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier