Protestactie 'Luk moet blijven' brengt mensenstoet aan de Sint- Aldegondiskerk in Zwevezele

Met de protestactie willen de mensen hun ongenoegen laten blijken op het non-actief zetten van priester Luk Brutin. De priester kreeg maandagochtend het nieuws te horen dat hij uit zijn functie werd verwijderd. "Het is niet de bedoeling dat we er een luid protest van maken, maar we zullen tonen dat we met een stilte ook ons ongenoegen kunnen laten blijken om wat er nu beslist is rond onze priester Luk Brutin", vertelt Peter De Loose. Hij is een van de organisatoren van de protestmars. "We hebben met de politie afspraken gemaakt rond de stille autostoet van ongeveer 18 minuten rijtijd en zullen dan voor de kerkdienst van 17 uur het plein voor de kerk innemen voor een ingetogen protest en tevens als steunbetuiging aan priester Luk."

Vol marktplein

De geplande protestactie bracht vele mensen samen. In de stoet reden er tractoren, moto's en enkele gewone voertuigen mee. De voertuigen verzamelden in de Sijslohoeve in Ruddervoorde en reden richting het marktplein naar de kerk toe. Daarnaast waren er heel veel mensen te voet op stap en dit om hun ongenoegen te uiten. Het marktplein liep al vlug vol. Één iets was overduidelijk: de actievoerders willen enkel en alleen pastoor Luk in hun kerk. Juist voordat de eucharistieviering van 17.00 uur begon, stonden de leden van de parochieraad en de vrijwillige helpers binnen de kerkgemeenschap voor de kerkdeur. Samen in groep in het zwart gekleed en met enkele witte ballonen in de hand. Ze zongen een lied in hun eigen dorpstaal en schreeuwden hun verdriet uit. De tranen vloeiden rijkelijk. Ze blijven hoopvol en hopen dat het bisdom oor heeft naar de noden van de vele gelovigen. De toeschouwers waren aangedaan.

Petitie

Tussendoor trokken er enkele gelovigen de kerk binnen om de eucharistieviering bij te wonen. Het viel op dat er nog heel veel lege kerkstoelen te vinden waren. Pastoor Luk Brutin was niet aanwezig. De opkomst naar de eucharistieviering was triest en de opkomst naar de protestactie om pastoor Luk te steunen was talrijk. Heel wat mensen tekende vol overtuiging de petitie en het aantal verzamelde handtekeningen zal hoog oplopen.

(NS - GS / foto's GS en NS)