Protest tegen windturbines in Passendale: “Onze gezondheid komt in gevaar”

Heel wat volk op de infovergadering van Frontwind2017. © ZB
Redactie KW

Een 70-tal mensen waren aanwezig op de infoavond van het buurtcomité Frontwind2017, over de komst van twee windturbines tussen Passendale en Westrozebeke.

Onder de aanwezigen ook Stan Dejonckheere van de weverij Jonckvansteen en Reinout Claeys van Engie Electrabel, die de turbines aanvroegen. “Er was al een aanvraag in 2017 en toen konden we met bijna 600 bezwaren de plaatsing tegenhouden,” aldus Bert Degrauwe van het buurtcomité. “De deputatie heeft de aanvraag geweigerd. Daarna is Jonckvansteen in beroep gegaan bij de minister. Dan kwam er een politieke beslissing, waarbij een van beide turbines goedgekeurd werd. Hiertegen zijn wij in beroep gegaan bij de raad voor vergunningsbetwistingen. De uitspraak is er nog niet en er is al opnieuw een aanvraag voor twee nieuwe turbines op praktisch dezelfde plaats.”

Genoeg afstand

De buurtbewoners zien de komst van de windmolens niet zitten. Annemarie François van ‘Leefbare energie Vlaanderen gaf uitleg over de invloed van het geluid en de slagschaduw. “Wij ijveren voor de juiste energie op de juiste plaats, leefbaar voor de omwonenden. Uit onderzoeken blijkt dat het geluid hinderlijk is zowel binnen als buiten en ook de slagschaduw is niet te verdragen. Er is maar één oplossing en dat is voldoende afstand. In Duitsland spreekt men zelfs van 1.000 meter“.

Gezondheidsproblemen

Koen Descheemaeker bewees met studies dat de invloed van het geluid leidt tot ergernis en slaapstoornis, die de risico’s op ziektes zoals hartproblemen vergroten. “Mensen uit Passendale en Westrozebeke kunnen gezondheidsproblemen ondervinden”, was zijn besluit. Er is ook de waardevermindering van de woning, dat gaat van 3 tot zelfs 30%. Dat schrok de aanwezigen af. Ook het landelijk argument kwam ter sprake: de turbines zouden het uitzicht van de mooie heuvelrug en historisch landschap ontsieren. “Geluid, slagschaduw, trillingen en gezondheid zijn de grote problemen”, aldus Bert Degrauwe. “We hopen met onze bezwaarschriften opnieuw de plaatsing te kunnen tegenhouden.”

De initiatiefnemers kwamen niet tussen in de discussie. “We zijn hier om te luisteren”, was de commentaar. Ook burgemeester Dirk Sioen onthield zich. “Ik kan nu niets zeggen en wacht tot de tijd om bezwaren in te dienen om is. Pas dan kunnen we als gemeente een oordeel vellen.” (NVZ)

Bezwaarschriften kunnen nog ingevuld worden op zaterdag 15 februari in De Clincke, Hyndrickxbosstraat 2 in Westrozebeke en op zondag 16 februari in café Madrid, 4de Regiment Karabiniersstraat 2 in Passendale, telkens van 10 tot 12.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier