Protest tegen verkoop van Brugs kroonjuweel

Brugge verkoopt de Pootersloge. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De politieke oppositie trok dinsdagavond in de gemeenteraad hard van leer tegen de verkoop van een Brugs kroonjuweel: de Poortersloge. Ze kregen zelfs de steun van een onverwachte bondgenoot: Pascal Ennaert (Vooruit), wiens partij nochtans in het stadsbestuur zetelt.

Raadsleden Martine Bruggeman (N-VA) en Andries Neirynck (Groen) vroegen het stadsbestuur om op zijn beslissing terug te komen en dit historisch pand niet te verkopen. “Het gaat om een symbolisch belangrijk gebouw, waar in de mideleeuwen de poorters verzamelden. Het beeld van het beertje van de loge is beroemd. Academie en deeltijds kunstonderwijs kampen met lokalennood, misschien kan onze toekomstige muziekschool hier een onderkomen krijgen?”, aldus Martine Bruggeman.

Crisis

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) verdedigde de verkoop: “We moeten kiezen, gezien de huidige crisis. Brugge wil tegen 2030 zijn Belfort en de site Minnewater renoveren. De Poortersloge is ook aan restauratie toe. Zeg mij waar ik 10 miljoen euro moet halen? Andere investeringen schrappen?”

“Brugge heeft dit pand in 2014 gekocht en gebruikt voor de Triënnale. Nadien hebben we er geen herbestemming meer voor gevonden, behalve enkele tentoonstellingen. De broodnodige restauratie is voor 2030 niet haalbaar, voordien zal Vlaanderen ons geen extra centen geven. Er zijn trouwens voorbeelden van historische panden die een mooie, private invulling gekregen hebben….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier