Protest tegen komst windmolens op grens Zwevegem met Harelbeke

De buren, met Veerle Verstraete vooraan, ondertekenen massaal bezwaarschriften. © GVH
Redactie KW

Engie-Electrabel zou graag twee grote windmolens bijbouwen in de omgeving van de firma Bekaert, op de grens van Zwevegem met Stasegem.

Een vijftal jaar terug werden er al drie gebouwd in die omgeving. Nu wil men er dus nog twee bij bouwen. “De locatie lijkt ons ideaal. Langs de E17, dichtbij de industriezone in de Blokkestraat en dichtbij een grote verbruiker als de firma Bekaert.”, legt Maarten Deneckere van Engie-Electrabel uit. Het gaat hier om molens waarvan de rotor op 90 meter hoogte zou komen en de wieken een diameter hebben van 122 meter.

Volgens de mensen van Engie Electrabel werd bij de inplanting van de windmolens gekeken om zo weinig mogelijk overlast te bezorgen aan de omwonenden. Die omwonenden denken daar toch anders over.

Ze verzetten zich volledig tegen het project en verenigden zich in het buurtcomité ‘Leefbaar Zwevegem-Harelbeke’ met Veerle Verstraete als woordvoerster. “Laat ons duidelijk zijn, wij zijn niet tegen groene energie of windmolens. We vragen ons wel af waarom er hier nog twee moeten bijkomen. Er is wat verderop, op Evolis bijvoorbeeld, plaats genoeg zonder dat men iemand hindert.”

De buren klagen vooral over geluidshinder en de slagschaduw die de wieken veroorzaken. Wat de buren ook hoog zit, is de slechte communicatie van Engie Electrabel. “Er was net voor kerst een infovergadering, maar niet alle buren werden uitgenodigd. Het openbaar onderzoek liep van in november, maar op het gemeentehuis was eerst geen, later een onvolledig dossier te vinden. Door de late infovergadering maakt men het ook moeilijk om de mensen te laten een bezwaarschrift indienen. Deze moesten ten laatste deze week ingediend zijn.”, besluit Veerle Verstraete.

(GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier