Protest in Ardooie tegen komst hoogspanningsnetwerk

De infomarkt kon de mensen in Ardooie niet geruststellen. © (foto JCR)
Redactie KW

In cultureel centrum ‘t Hofland organiseerden elektriciteitsnetbeheerder Elia en Departement omgeving een infomarkt om bewoners meer inlichtingen te geven over de plannen van een nieuw hoogspanningsnetwerk, dat ook door Ardooie zal lopen. De actiegroep van organisator Francky Snaet was ook op de infomarkt aanwezig om te protesteren tegen de plannen.

Om de bestaande netwerken in Zeebrugge, Stevin, en in Zomergem, Horta, te versterken wil Elia nog een netwerk creëren om zonne-en windenergie het land binnen te krijgen. Daarvoor werken ze aan een plan om een hoogspanningsnetwerk, Ventilus, te laten vertrekken vanuit het windmolenpark in Zeebrugge en via Zedelgem, Torhout, Lichtervelde en Ardooie naar Izegem te laten lopen waar al een verbinding is naar Avelgem, waar de twee al bestaande netwerken ook samenkomen. Dit netwerk heeft een technische beperking omdat de hoogspanningslijnen maar acht kilometer onder de grond kunnen lopen, vandaar dat er nieuwe masten zullen moeten worden opgetrokken. “Dat zorgt bij mensen voor heel wat vragen waar we op deze infomarkten een antwoord willen bieden. Mensen die opmerkingen of alternatieven hebben, kunnen deze ook bij ons achterlaten”, aldus de vertegenwoordigers van Ventilus.

Dat hebben inwoners dat dan ook massaal gedaan gisteren. Toch zijn inwoners nog steeds niet gerust in de plannen. Ook het actiecomité van Francky Snaet is nog niet te vinden voor het project. Zij waren dan ook talrijk aanwezig op de parking met spandoeken en tractoren, net zoals ze bij iedere andere infomarkt al gedaan hebben. “We zijn vooral bezorgd over de gezondheidsproblemen die optreden bij het wonen onder een hoogspanningslijn. We lazen al verhalen over kinderleukemie en chronische vermoeidheid,” aldus Francky. De vertegenwoordigers van Ventilus zijn er echter van overtuigd dat er geen verband is tussen de gezondheidsproblemen en wonen onder een hoogspanningslijn. “Er zijn al talrijke onderzoeken gedaan naar een verband tussen beide factoren maar een verband werd nooit aangetoond.”

Voor de infomarkt zaten Elia en het actieteam samen en stelde Francky een alternatieve route voor via Koksijde langs Noordschote naar Izegem. Elia gaf echter geen gehoor aan dit voorstel omdat er nog geen definitieve route voor het netwerk werd uitgestippeld.

De vertegenwoordigers van Elia begrijpen de bezorgdheid van onder andere landbouwers. Ze proberen dan ook om de hoogspanningslijnen zo te plaatsen dat slechts een beperkt aantal inwoners hinder ondervinden. “Als hinder dan toch niet onvermijdelijk zou zijn, dan worden landbouwers vergoed volgens een protocolovereenkomst dat in 2012 al gesloten werd tussen Elia en de Belgische landbouwfederaties”, gaat de omgevingsmanager verder.

Verder betogen

Het actiecomité blijft vastberaden verder betogen. “De volgende vijf infomarkten zullen we opnieuw aanwezig zijn met tractoren en spandoeken totdat er naar ons geluisterd wordt. Onze actiegroep groeit elke dag, onze Facebookgroep telt inmiddels 750 leden en dat aantal stijgt elke dag. Als de plannen na de infomarkten nog steeds dezelfde zijn, dan stoppen we met de zachte betogingen zoals filterblokkades en gaan we voor de hardere aanpak”, besluit Francky vastberaden.