Prosper Vroomen uit Bredene verzamelt alles rond bloemenuurwerken in de wereld

Prosper is trots op zijn verzameling. Met 40 kaften vol beeldmateriaal en documentatie van overal ter wereld bezit hij een merkwaardige collectie. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Niet alleen Oostende heeft een prachtig bloemenuurwerk. Verschillende steden en gemeenten in alle uithoeken van de wereld hebben een exemplaar. Prosper Vroomen verzamelt sinds 2005 alle documentatie die hij erover kan vinden.

Een niet-alledaagse hobby, zo kan je de bezigheid van Prosper Vroomen wel noemen. De Bredenaar werkte zijn hele leven als vrachtwagenchauffeur bij de reinigingsdienst van Stad Oostende. Toen zijn carrière er in 2005 opzat, wist hij meteen waarmee hij zich moest bezighouden. Maanden voor zijn pensioen had hij al besloten om aan een verzameling postkaarten te beginnen van het bloemenuurwerk of D’Horloge genoemd in de volksmond. “Waarom? Een verklaring heb ik daar eigenlijk niet voor”, lacht Prosper. “Ik ben al altijd verzamelaar geweest, maar ik wou me nu vooral toespitsen op het bekende bloemenuurwerk van Oostende. In het begin ging dat erg vlot. Met behulp van verkopers op rommelmarkten en verzamelbeurzen kon ik al snel een respectabele collectie opbouwen.”

Moeilijker na verhuis

Het bloemenuurwerk werd geplaatst in 1933. De wijzers van het uurwerk hebben een doorsnee van maar liefst negen meter. Beide wijzers zijn bedekt met bladgoud. De bronzen klok, die naast het bloemenuurwerk prijkt, dateert zelfs al van 1748. Zij is afkomstig van de in 1896 afgebrande Sint-Pieterstoren. Elk jaar worden 30.000 bloemen en planten gebruikt om het bloemenuurwerk te versieren.

“Naast de rommelmarkten kreeg ik van verschillende mensen persoonlijke foto’s toegestuurd”, gaat Prosper verder. “Na de verhuis van het bloemenuurwerk in 1962-1963 werd het moeilijker om beeldmateriaal te verzamelen, omdat er veel minder postkaarten werden gemaakt.” In 1962-1963 verhuisde het bloemenuurwerk van waar nu Dikke Mathille ligt naar de huidige plaats.

Prosper Vroomen uit Bredene verzamelt alles rond bloemenuurwerken in de wereld
© JRO

Nadat Prosper al een mooie verzameling over het bloemenuurwerk van Oostende had opgebouwd, kreeg hij maar niet genoeg van het fenomeen bloemenuurwerken.

Dankzij burgemeester van Melbourne

Prosper bezit ondertussen foto’s, postkaarten en documentatie over bloemenuurwerken uit alle uithoeken van de wereld. “Ik vroeg ooit eens informatie op over een bloemenuurwerk in Melbourne (Australië). Ik kreeg een foto van de burgemeester van Melbourne voor het bloemenuurwerk toegestuurd. Samen met een begeleidende brief met uitleg. Ik was daarvan erg onder de indruk, want de brief kwam van hem persoonlijk.”

“Ik schrijf wereldwijd steden en gemeenten aan in mijn zoektocht. Op die manier kom ik aan alle info over de bloemenuurwerken in alle steden en gemeenten, maar er zijn er nog heel wat. Mijn verzameling is een beetje te vergelijken met een postzegelverzameling. Ik ontdek elke dag nieuwe dingen. Heel veel mensen hebben echter een postzegelverzameling, maar weinig mensen hebben een verzameling bloemenuurwerken. En dat maakt het zo uniek”, besluit Prosper.

Prosper is nog steeds op zoek naar documentatie, foto’s en alles rond bloemenuurwerken van overal ter wereld. Wie Prosper wil helpen, kan een mailtje sturen naar pros.vroomen@skynet.be.