Pros en Regine stoppen na 44 jaar met bloemenzaak Marylis in Deerlijk: “Nu de moestuin”

Pros Vandierendonck stopt met zijn bloemenzaak Marylis die hij 44 jaar samen runde met zijn echtgenote Regine Vandenbogaerde. “Het is een mooie stiel, maar heel tijdrovend”, stelt Pros. “Maar als je de lat hoog legt, beginnen de jaren te tellen. Ik hoop dat iemand de zaak overneemt, dat zou ik heel graag hebben.”

Pros Vandierendonck en Regine Vandenbogaerde stoppen na 44 jaar met bloemenzaak Marylis. © DRD

Pros Vandierendonck (66) stamt uit een landbouwfamilie in Zwevezele (Wingene). Hij volgde de tuinbouwschool in Roeselare en specialiseerde zich later in bloemsierkunst in Melle. “Een creatief vormende en praktische opleiding“, start Pros zijn verhaal. “We werden er zowel theoretisch als praktijkgericht vertrouwd gemaakt met aspecten zoals opbouwtechnieken en stijlkennis, nomenclatuur, verkoopstechnieken, houdbaarheid, kwaliteit…”

Het bloemen- en plantenwereldje fascineert me nog altijd mateloos

“Ik heb heel veel opgestoken tijdens de stages die ik liep bij verschillende gekende floristen. Tijdens mijn jaartje legerdienst in Antwerpen kreeg ik door mijn inzet voor de sport een ietwat bevoorrecht statuut dat het mij mogelijk maakte om iedere maandagavond (in militaire outfit uitgedost, red.) verder lessen te volgen in Melle. Ik was ondertussen ook in de Floristieke Studiegroep gestapt, een collectief van floristen uit het Gentse dat tijdens maandelijkse bijeenkomsten op zoek ging naar nieuwigheden in de sector. Om maar te zeggen dat het bloemen- en plantenwereldje me mateloos fascineerde.”

Verpleegster

Na anderhalf jaar als zelfstandig gerant van een bloemenwinkel in Beveren-Leie, maakte Pros zijn droom waar en startte hij de bloemenzaak Marylis in de centraal gelegen Schoolstraat in Deerlijk. De keuze voor die gemeente lag voor de hand want de kwieke landbouwerszoon had ondertussen zijn oog laten vallen op de bevallige verpleegster Regine Vandenbogaerde.

“Ik heb de eerste jaren alleen de zaak gerund en kreeg vaak hulp van studenten met een leercontract“, gaat Pros verder. “Na de geboorte van onze oudste dochter Lies heeft Regine haar verpleegsterscarrière stopgezet en is ze voltijds blijven meewerken in de zaak. Kwaliteit, creativiteit en originaliteit zijn altijd ons handelsmerk geweest. Een aanpak die ons geen windeieren heeft gelegd want in ruim vier decennia hebben we een mooi cliënteel opgebouwd. Het is een job die mij fascineert van begin tot einde: origineel bloemschikken en de mooiste bloemstukken en fleurigste boeketten maken. Ik ben zelfs laureaat geworden van enkele gerenommeerde wedstrijden.”

Vestigingswet

“Er is een levensgroot verschil tussen een roos en een roos“, poneeert Pros. “Ik ga twee keer per week inkopen doen op de veiling in Brussel. Dat contact met de kwekers is heel belangrijk. Ze weten wat ik wil. De rest wordt aangekocht bij groothandelaars. Jammer dat er zo’n wildgroei is van bloemenzaakjes waar vaak veel mindere kwaliteit wordt aangeboden. Dat ondermijnt deze mooie stiel. De vakvereniging heeft altijd geijverd voor een vestigingswet maar die is er nooit gekomen. Nu kan om het even wie een bloemenzaak starten. Betreurenswaardig is dat.”

“Het is hard werken maar zo uitdagend. Er is nu een trend van minder bloemstukken en meer boeketten. Ook daarin probeer ik nog altijd oog te hebben voor vernieuwing, een meerwaarde te geven en exclusief te zijn. Na 44 jaar doe ik mijn passie, nog altijd even graag. Het begint door te wegen als je deze zaak draaiende wil houden zoals wij dat willen, waarbij ‘goed’ eigenlijk onvoldoende is. Het komende moederdagweekend laten we aan ons voorbijgaan en vanaf maandag gaat de uitverkoop verder.”

Die Ghesellen

Het koppel heeft geen opvolgers. Al hopen Regine en Pros dat er nog een overnemer komt zodat in Deerlijk een bloemenzaak blijft.

“Het is mooi geweest. Het is een periode waarop we met heel veel voldoening terugblikken. Mochten we kunnen, dan zouden we gegarandeerd voor hetzelfde kiezen”, klinkt het. “Straks komt er heel wat tijd vrij om mijn grote tuin en moestuin wat secuurder in orde te brengen, te fietsen, een partijtje petanque te spelen bij de Cocoonsmijters. Regine heeft al jaren de theatermicrobe te pakken en wil nog eens op het podium staan bij Die Ghesellen.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.