Proper Strand Lopers stellen kaartspel voor

Koen Vandewalle van Rotary, , Erica Delrue van Rotary en Tim Corbisier van Proper Strand Lopers. © GLO
Gillian Lowyck

Zwerfvuilorganisatie Proper Strand Lopers lanceert een kwartet. In het kaartspel worden de meest voorkomende afvalsoorten op onze stranden belicht. Bovendien kan je er ook echt op uit trekken en strandafval verzamelen.

Proper Strand Lopers vzw is een burgerinitiatief dat mensen tracht bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek in de omgeving. Vandaag doen ze dat onder meer door een kaartspel op de markt te brengen. “Kinderen en jongeren zijn een heel belangrijke doelgroep voor ons”, vertelt voorzitter Tim Corbisier. “We willen hen spelenderwijs laten kennismaken met zwerfvuil en de gevolgen voor onze omgeving. We zochten een goede manier hiervoor en kwamen terecht bij een kwartet.”

Het kaartspel bestaat uit 36 kaarten en negen categorieën. Bij kwartet moet je vier kaarten van dezelfde categorie verzamelen. “We tonen het meest voorkomende strandafval, en hebben ook aandacht voor bijzondere vondsten zoals containerverlies of erfgoed. Ook mondmaskers kregen een plaatsje in het spel. Zwerfvuil dat we nu veel vinden en dat hopelijk maar tijdelijk is. Dierenleed wordt ook getoond, zoals een zeehond die gewond raakte door een vishaak. We vonden dat we dit moesten tonen, want het is de realiteit én het blijft de mensen het meeste bij. Alle foto’s die gebruikt werden, komen van onze eigen leden.”

Trash art

Het blijft niet bij thuis een gezelschapsspel spelen: “Op elke kaart staat een symbooltje dat weergeeft hoeveel iets waard is”, gaat Tim verder. “Op die manier kan je het spel ook in het echt gaan spelen en zelf afval gaan verzamelen. Nu wordt alle afval dat mensen verzamelen verbrand, maar we willen op termijn alles inzamelen en hergebruiken. Bij strandspeelgoed bijvoorbeeld, kan dat eigenlijk direct, maar we kunnen bepaalde plastics ook smelten en daar trash art mee maken.”

Tim werkte een jaar lang aan het spel. Oostendenaar Siegfried Vynck stond in voor de tekening op de doos en Proper Strand Lopers vonden steun voor de lancering van het spel bij Rotary Oostende Maritiem. “Als club hebben we besloten om ons te focussen op milieu en jeugd”, vertellen Erica Delrue en Koen Vandewalle. “In het verleden steunden wij wel eens projecten uit Cambodja, maar we hebben onze focus verlegd naar lokale projecten. Niets tegen de andere kant van de wereld natuurlijk. Maar de problematiek is zeer hedendaags en lokaal.”

Het kwartet kost tien euro en is te verkrijgen bij de Proper Strand Lopers. Het spel is geschikt vanaf 7 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier