Proper Strand Lopers hielden opruimactie in Wenduine

Deze vrijwilligers ruimden op paaszondag afval op het strand.© MP
Deze vrijwilligers ruimden op paaszondag afval op het strand.© MP
Redactie KW

De vrijwilligersgroep Proper Strand Lopers organiseerde zondag een strandopruimactie in Wenduine. Initiatiefnemers Tim Corbisier en Kevin Pierloot namen enkele tientallen vrijwilligers mee op een wandeling tussen het strand van Wenduine en De Haan. “Je merkt dat de mensen zich bewuster worden van het afvalprobleem”, aldus Tim.

Iets meer dan twintig vrijwilligers stonden zondagochtend paraat om het strand van zijn afval te ontdoen. Onder hen bevonden zich zowel individuele vrijwilligers als jonge gezinnen.

De meute trok vanaf de Rotonde in Wenduine tot aan de Zwarte Kiezel. De terugweg verliep langs de duinbossen en via het centrum terug naar de Rotonde.

Opvallend was dat het soort afval op het strand en in de duinbossen verschilde. “Op het strand is vooral aangespoeld afval te vinden, meestal kleinere plastics. In de duinbossen vind je dan weer de zakjes met hondenpoep en die vormen in dat gebied het grootste probleem”, duidt Kevin.

Bewustwording

Toch lijkt het erop dat in coronatijden de bevolking zich bewuster wordt van het afvalprobleem. “Mensen kunnen nu niet veel andere activiteiten doen dan wandelen en dan zien ze zelf het afval liggen. We krijgen nu meer aanvragen binnen van mensen die vragen waar ze materiaal kunnen vinden om zelf zwerfvuil op te ruimen”, verklaart Tim. “Zelf voorzien we locaties daarvoor in onder meer Nieuwpoort, Blankenberge en Koksijde.”

Raapseizoen

Op het einde van de actie verzamelde de groep een totaal van 370 liter afval. “Rekening houdend dat we ook de duinbossen opruimden is dat een normale hoeveelheid in deze periode”, zegt Kevin. Toch verwacht hij dat die hoeveelheid de komende tijd zal toenemen. “Vanaf de paasvakantie begint het ‘raapseizoen’. Eens de echte strandganger zich kan settelen, stijgen de volumes afval vooral door blikjes en PET-flesjes. Dat is echt een zomerfenomeen en vooral dan op het strand.” (MP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.