Proper Strand Lopers bestaan vijf jaar en hebben nood aan subsidiëring

De Proper Strand Lopers zetten onlangs hun topruimers in de bloemetjes. Ze kregen een ruimaward, een gepersonaliseerd buisje met aantal ruimacties gemaakt door Noordzee Trash Art. We zien Andrea Delanghe (De Panne), Luc Debruyne (Oostende), Daniël en Debby Willems (Zeebrugge), Denise De Baerdemaeker (Oostende) en Rosa Coene (Middelkerke). © GLO
Redactie KW

In 2016 richtte Tim Corbisier de Facebookgroep Proper Strand Lopers op. Hij hoopte dat zijn groep wel wat teweeg zou brengen, maar had nooit gedacht dat PSL vandaag zo’n invloed zou hebben. Op de vijfde verjaardag van de groep herhaalt hij de dringende oproep: er moeten snel subsidies komen om de werking verder te professionaliseren. “Die vijf jaar hebben een enorme invloed gehad op ons leven.”

Vijf jaar geleden startte Tim Corbisier, die graag ging lopen op het strand, met de Facebookgroep Proper Strand Lopers. De opzet was simpel: wie gaat wandelen op sporten op het strand, raapt zwerfvuil op, neemt er een foto van en post die in de groep. Op die manier wordt het strand proper én is er meer bewustwording rond afval. “Toen dacht ik nog dat met wat ruimen het strand proper zou zijn”, lacht hij. “Later kom je dan in de fase dat je je afvraagt: wat doet dat hier eigenlijk? En aan wie ligt dat dan? En dan nog later ben je bezig met afvalpreventie.”

De Facebookgroep werd groter dan ooit verwacht en de Proper Strand Lopers werd een vzw. “Iets wat we eigenlijk niet wilden”, zegt hij. “We hadden gehoopt dat het zou lukken om een feitelijke vereniging te blijven. Hoeveel gebeurt dat ook, dat een Facebookgroepje uitgroeit tot zo’n beweging? Maar we moesten echt een vzw worden als we professioneler wilden gaan.”

Volledig vrijwillig

En of de Proper Strand Lopers professioneler werden. Ze zetten tal van acties op poten, spoorden duizenden mensen aan om hun omgeving proper te houden, schreven lijvige rapporten over zwerfvuil… Als het gaat over plastic vervuiling en zwerfvuil, zeker aan het strand, kan je niet meer rond de Proper Strand Lopers.

“Wij doen dit nog altijd vrijwillig”, zegt hij. “We hebben één keer iemand zes maanden in dienst gehad, maar dat was zelfs niet halftijds, eerder een dag per week. Een voltijdse werkkracht kunnen we gewoon niet betalen. Terwijl de nood er écht wel is, zeker als we de huidige groei willen aanhouden, dan dringt dat zich echt wel op. We zien ook echt resultaten van onze acties. Het liefst willen we een structurele ondersteuning krijgen van de overheid, een onafhankelijk en neutraal instituut. Maar we weten dat de overheid ook een log apparaat is. De laatste vijf jaar hebben ook echt wel hun tol geëist in ons privéleven. Als wij nu alles zouden laten vallen, zal de groep wel nog draaien maar voor de rest blijft er niet veel over. Dat gaat nog gebeuren als er geen professionele ondersteuning komt.”

Onlangs werd in het buitenland in kaart gebracht welke bedrijven het meeste verantwoordelijk zijn voor de vervuiling op onze stranden. “Daar zijn wij ook mee bezig, of dat is toch althans de bedoeling. Dat kost tijd, centen en mensen. We zijn bezig met overal foto’s van te nemen, steekproeven te organiseren… Want het is zo belangrijk dat de producenten hun verantwoordelijkheid nemen en dat we dat mee op de agenda zetten. Een regelgeving dringt zich echt wel op.” (GLO)

Twee grote opruimacties in één week

Op zaterdag 18 september organiseert de vzw Proper Strand Lopers een opruimactie langs de hele kust van 14 tot 16 uur. Opvallend is dat het de tweede opruimactie wordt in één week tijd, want op zondag 12 september vindt ook de Eneco Clean Beach Up plaats. Konden beide acties niet op één dag?

De Eneco Clean Beach Up is een grootscheepse strandopruimactie van de surf- en beachclubs, ondersteund door energieleverancier Eneco en andere commerciële partners, die normaal op de eerste zondag van de lente plaatsvindt. Dat is ook World Clean Up Day. Dit jaar kon de vaste datum niet worden aangehouden door corona. “Er is een datum gezocht die voor alle partners paste en dat is 12 september geworden”, zegt woordvoerder Sven Fransen. “Normaal maken wij de stranden op de eerste dag van de lente klaar voor het seizoen. Zo willen de surfclubs iets terugdoen voor hun speeltuin. Het was nog beter geweest als we beide data hadden kunnen combineren, maar voor mij mag er elke dag opgeruimd worden op de stranden. Ik weet dat de Proper Strandlopers daar dagdagelijks mee bezig zijn. Wij willen op één dag veel mensen bereiken. Volgend jaar is het de bedoeling dat de Eneco Clean Beach Up weer op de eerste zondag van de lente plaatsvindt.”

“Hoe meer zielen, hoe meer vreugd natuurlijk”, reageert Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers. “Maar ze snijden ons toch een beetje de pas af. Het is afwachten wat er nog op te rapen blijft voor ons. Dat zal ook afhangen van het weer: al te slecht weer kan leiden tot weinig vrijwilligers, maar heel mooi weer ook. De Eneco Clean Beach Up strikt meer medewerkers uit het binnenland, terwijl wij het meer doen met de kustbewoners. We spreken dus een verschillend publiek aan. Hopelijk vinden we volgend jaar elk weer onze eigen datum. Al vraag ik me af of de Eneco Clean Beach Up nog zal terugkeren naar zijn oorspronkelijke datum. In maart is er niet zo veel op te ruimen: het strandseizoen is al lang voorbij en de kustgemeenten nivelleren steeds vroeger op het jaar hun stranden, waardoor het afval onder het zand verdwijnt. Het beste zou zijn om samen op één dag op te ruimen.” (HH)

Voor meer info en een overzicht van alle locaties: enecocleanbeachup.be voor 12 september, properstrandlopers.be voor 18 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier