Proper Oostkamp organiseert opruimactie

Vooral de kerngroep was aanwezig deze keer. © HV
Redactie KW

Gewapend met een afvalzak en grijpstok, trokken een twintigtal vrijwilligers er zaterdagmorgen in Oostkamp op uit met een missie. De consument een geweten bijbrengen en meer vrijwilligers warm maken. Dat heeft Proper Oostkamp voor ogen. Op afvalrijke plaatsen in Oostkamp en Ruddervoorde raapten ze op wat anderen achteloos weggooiden.

In amper twee uur tijd vulde elke vrijwilliger vlot zijn of haar afvalzak. De buit bestond klassiek grotendeels uit drankblikjes en peuken, plastic verpakkingen in alle maten en zowaar ook een mondmasker of twee.

Drie jaar geleden richtten Annelien Boone en Jan De Baere de Facebookgroep ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij maken’ op (nu ‘Proper Oostkamp’). Met beelden en cijfers willen ze tonen hoe erg het probleem is en motiveren om er iets aan te doen.

Sensibiliseren

“Het idee viel ons in toen, tijdens buurtwandelingen, het zwerfvuil ons echt begon te ergeren. “In de gemeente willen we mensen sensibiliseren om ons te helpen, want het blijft best moeilijk om vrijwilligers te charmeren. Er zijn evenwel ook dorpsgenoten die uit eigen beweging hun straat afvalvrij houden. Dat is even oké”, weet Annelien. “Zien opruimen, doet opruimen en voorkomt dat het afval nog meer zwerfvuil aantrekt.”

Tijdens Cleanup Days vóór het coronavirus kreeg Proper Oostkamp al snel een honderdtal man bijeen, ditmaal was vooral hun kerngroep bezield in de weer. In de ochtenddauw waren ook Marnix Braeckevelt en Hendrik De Bruyne op pad om, naast de talloze blikjes, snijplanken en plastieken emmers op te vissen.

De gracht lang de Stationsstraat is één van die zones langs de invalswegen waar ze telkens opnieuw de handen vol hebben. Het duo heeft geen lovende woorden over voor de mentaliteit van afvalgooiers. “Als een blik frisdrank leeg is en dan nochtans licht is, wil de drinker ervan er dan zo snel mogelijk vanaf. Terwijl een afvalbak toch vlug gevonden is. Sigarettenpeuken en versnipperd plastiek zijn dan weer het meest lastig om in grasbermen te vinden”, moet Marnix van het hart.

Kleine daad, groot resultaat

Ook dankzij de ruggensteun van de gemeente, die onder meer gratis zakken en grijpstokken van ‘mooimakers.be’ levert, blijven de heren en dames van Proper Oostkamp bevlogen. Wie voorbijrijdt en hen opmerkt, claxonneert en zwaait, en spreekt hen al eens lovend aan. ‘Kleine daad, groot resultaat’ luidt de slogan op hun hesje.

(HV)

Via de website ‘www.properoostkamp.be’ blijven ze overtuigen. Wie dat wil kan zich inschrijven om hen een handje toe te steken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.