Projectontwikkelaar Unibricks bouwt 65 pensioenflats in Harelbeke: “Biedt woonoplossing op maat”

Nestia d'Or komt op de hoek van de Schipstraat en de Kortrijksestraat. © Unibricks
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In het centrum van Harelbeke start de Gentse projectontwikkelaar Unibricks met de bouw van pensioenflats Nestia d’Or: 65 appartementen volledig op maat van de actieve 65-plusser. De pensioenflats zijn te koop vanaf 200.000 euro.

De nieuwbouw met pensioenflats Nestia d’Or komt op de hoek van de Schipstraat en de Kortrijksestraat waar vroeger de belastingdienst en het lokale Vredegerecht huisde. Het complex zal bestaan uit 65 appartementen voor de actieve 65-plusser.

“De dubbele vergrijzing zorgt voor een stijging in de vraag naar woningen die aangepast zijn aan de noden en wensen van de 65-plusser. De afgelopen tien jaar steeg het aantal inwoners boven de 65 jaar met 18 procent. Die groeitrend zal de komende jaren nog sneller doorzetten. Tegen 2027 zal het aandeel 65-plussers al 23 procent van de bevolking bedragen”, citeert marketing manager van Unibricks Wout De Taeye uit het Belgische statistiekbureau Statbel.

Betaalbaar en comfortabel wonen zou voor iedereen moeten kunnen – Thomas Lecluse, CEO van Unibricks

“Ook voor deze generatie van 65-plus komt er een moment dat huizen en tuinen te groot worden om te onderhouden, trappen te hoog om te beklimmen en kleine taken een behoorlijke klus worden. Een pensioenflat die zich aanpast aan zijn bewoner is de woonoplossing op maat.”

Daktuin

Elke pensioenflat bestaat uit een woonkamer met open keuken, een terras, een of twee slaapkamers en een badkamer met inloopdouche. “Deuren en gangen zijn breed genoeg zodat de woning vlot toegankelijk blijft.”

De pensioenflats, met een gemeenschappelijke daktuin, zijn te koop vanaf 200.000 euro. “Omdat het vastgoed met een sociaal karakter betreft betaal je 12 procent btw in plaats van 21 proecent en ben je vrijgesteld van onroerende voorheffing”, duidt Thomas Lecluse, ceo van Unibricks.

“Na je pensioen moet je gemiddeld een derde van je loon inleveren. Als je daar ook nog een hoog bedrag aan huur mee moeten betalen, blijft er niet veel over om te genieten. Nestia d’Or mikt daarom specifiek op het betaalbare segment. Betaalbaar en comfortabel wonen zou voor iedereen een optie moeten zijn.”

Woonvoorrang

Nestia d’Or zorgt voor het onderhoud, de verhuur en de veiligheid door toegangscontrole en camerabewaking. De wooncoach zorgt voor een gevuld programma waar bewoners aan kunnen deelnemen als hun agenda dat toelaat. “De eigenaars genieten ondertussen van de huuropbrengsten en van woonvoorrang als ze besluiten om er zelf te gaan wonen.” (PVHK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier