Project ~Stil-te wint Cultuurtrofee in Roeselare

De werkgroep Cultuur van de Pastorele Eenheid Sint-Franciscus heeft de Cultuurtrofee gewonnen. Het project ~Stil-te was een samenwerking met verschillende actoren.

We zien de winnaars van de Cultuurtrofee en van een Ereteken voor Cultuurverdienste. (foto Jos) © (foto Jos)

~Stil-te werd uitgewerkt naar aanleiding van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het werd een multimediale veertiendaagse met een heel gevarieerd programma waarbij over het thema stilte werd gedialogeerd tussen stadsgenoten. De werkgroep Cultuur van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus werkte daarvoor samen met onder andere ARhus, de Bremstruik, Galerij Negenpuntnegen, het Roeselaars Kamerkoor en De Wekker.

Een van de blikvangers was de tentoonstelling van hedendaagse kunst door Roeselaarse kunstenaars in de vroegere Sint-Jozefskerk. Maar er was ook een meditatief concert in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, werden muzikale bezoeken gebracht aan onder andere Vincenthove en werd er een kunstwerk van Martine Platteau onthuld. Veertien dagen lang klonk de stilte oorverdovend in Roeselare.

Dit project uit 2018 werd uiteindelijk uitgeroepen als winnaar van de Cultuurtrofee.

Sabine Victor van vzw De Wekker was een van de deelnemers. “Wij mochten de stilte verbeelden in de Sint-Jozefskerk samen met Herbert Vandendriessche van de SASK. We brachten 25 kunstenaars samen. Met de Wekker zijn we 35 jaar actief op cultureel vlak. We zochten geen erkenning maar dit doet toch echt deugd. Voor alle duidelijkheid, het hele project won de Cultuurtrofee en daar maakt vzw De Wekker deel van uit.”

Elf eretekens

Naast de Cultuurtrofee werden zaterdag in De Spil ook nog elf Eretekens voor Cultuurverdienste uitgereikt.

Ze gingen naar Lieve De Bruyne die 27 jaar bestuurslid is van de Roeselaarse Klokkengilde. Naar Kristien Lamsens voor een halve eeuw lid van Amigrande.

Wim Berteloot is 34 jaar lid van Laudato Si’ en Wilfried Dangreau zingt 35 jaar in het Sint-Jozefskoor.

Lorenzo Dejonghe werd gehuldigd voor een kwarteeuw ‘t Souffleurke en Johan Lefevere is vijftig jaar spelend lid van de Harmonie Sint-Cecilia. Eric Mariën en Yves Sanders spelen respectievelijk 25 en 32 jaar bij de Stadsharmonie en bij het Gildemuziek.

Familiekunde Vlaanderen Regio Mandel-Leie mag al 29 jaar lang beroep doen op Rudy Popelier terwijl Luc Verstraete dertig jaar lid en bestuurslid is van de Roeselaarse vereniging met de langste naam, de Midden West-Vlaamse Hobby Computer Club Roeselare. Geert Vanhulle tenslotte kreeg het Ereteken voor Cultuurverdienste voor vijftig jaar lidmaatschap van de Vereenigde Vrienden uit Rumbeke. (BCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.