Project ‘Sibe’ doet zorgverleners en zorgorganisaties beter communiceren

V.l.n.r.: Liesbeth Moortgat, LIeve Bertho (patient), Luc Haelemeersch (thuisverpleegkundige), Sofie Demaré (apotheker), MarieVandevivere (SEL) en Tom Desmet (huisarts). © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende werd maandagmorgen het project ‘Sibe’ voorgesteld. Sibe is een uniek samenwerkingsverband tussen zorgverleners en zorgorganisaties.

Sinds 1 januari 2018 bestaan er twaalf projecten rond geïntegreerde zorg voor chronisch zieken met als bedoeling de zorg beter te stroomlijnen. Om de samenwerking tussen de zorgverleners en de zorgorganisaties kracht bij te zetten riep vzw De Koepel het project Sibe in leven.

“1 op 3 mensen ontwikkelt een chronische ziekte”, vertelt projectcoördinator Liesbeth Moortgat. “Met Sibe willen we acties ondernemen om de kwaliteit van de zorg van de patiënten te verbeteren.”

De ene zorgverlener weet niets van de andere en Sibe brengt daar vanaf nu verandering in. Die verandering komt er door de lancering van het zorg-ID. “Het Zorg-ID is een zorgpaspoort dat bedoeld is om de communicatie tussen de patiënt en de zorgverleners te ondersteunen. Daardoor kan de zorg naar de patiënt toe stukken verbeterd worden want communicatie is alles. Het kaartje wordt samen met de identiteitskaart bewaard, zo heb je die altijd bij de hand.”

“Om een voorbeeld te geven: De heer D.J. (81) komt ‘s nachts ten val en moet met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht worden. Tijdens de opname vraagt men hem wie er aan huis komt voor zijn verpleging. Volgens de man komt verpleegster Anneke elke dag langs. Begin maar te zoeken. Het duurt een eeuwigheid voor het ziekenhuis de juiste gegevens heeft van verpleegster Anneke. Met het zorg-ID is dat verleden tijd“, aldus Liebeth.

De zorg-ID verkrijgbaar via eenvoudige registratie op de website www.samenisbeter.be of via de folder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier