Project Hadlow Kortrijk wordt nieuwe parel aan de kroon van de Rijselsestraat

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Jonas Van Poucke en Pieter Theys van Projectontwikkelaar Vitruvi lanceren hun nieuw project ‘Hadlow Kortrijk’. Het gebouw, waar zich de prêt-à-porterzaak Hadlow bevond, krijgt een totale make-over. Het wordt volledig gestript en vernieuwd. Er komen 8 appartementen, een commerciële ruimte en een penthouse.

De dertigers Jonas Van Poucke en Pieter Theys van Vitruvi specialiseren er zich in oude gebouwen op mooie locaties volledig te vernieuwen en aan te passen aan de huidige leefwereld en met respect voor de omgeving. ‘Vitruvi realiseert inspirerende plaatsen om te wonen en werken’ luidt hun slogan, die geënt is op het werk van de oud-Romeinse architect Vitruvius. “Volgens hem moet een gebouw voldoen aan 3 voorwaarden: het moet stevig, gebruiksvriendelijk en mooi zijn”, vertelt Jonas. “Dat zijn onze vaste waarden. Het gebouw waarin Hadlow zat is functioneel, heeft een stevige structuur en is doordacht gebouwd. De architect was vooruit op zijn tijd.”

Let wel: Vitruvi doet niet enkel vernieuwingen. “In sommige gevallen is de structuur of de functie niet meer conform de huidige normen en is het beter om af te breken en een nieuwbouw te plaatsen”, gaat Jonas verder. “In dit geval is het bestaande gebouw origineel gebouwd in opdracht van een ingenieur die goed nagedacht heeft en wist waarover hij het had. Het gebouw is uitgevoerd in een betonstructuur die in heel goede staat is. Hierdoor is er geopteerd om het gebouw een grondige renovatie te geven, wat ook kadert in een duurzame aanpak. Voor deze verbouwing wordt het gebouw teruggebracht naar de betonnen structuur. Door het hergebruik van de bestaande structuren verkleinen we aanzienlijk de ecologische voetafdruk.”

Een gebouw moet stevig, gebruiksvriendelijk en mooi zijn

Het gebouw Hadlow ligt aan de Rijselsestraat 27. Het was in 1962 de stek van Beenhouwerij & Spekslagerij Glorieux-Vansteenksite. In 1962 werd het afgebroken voor een nieuwbouw. Jarenlang was de Hadlow, prêt-à-porter de luxe er gevestigd. “Op het eerste verdiep was er een naaiatelier. Vandaar de bijtitel in ons project ‘Tailor made’, als een soort eerbetoon. De omgeving zal nog mooier worden als de plannen voor een parkje aan de Sint-Michielskerk gerealiseerd worden”, vult Pieter Theys aan. De heren willen vanaf september 2020 het gebouw volledig strippen en moderniseren. Er komen 8 appartementen, een penthouse en een commerciële ruimte.

Lees verder onder de foto

v.l.n.r.: Mathias Delplanque, Jonas Van Poucke, Pieter Theys, Bart Debo
v.l.n.r.: Mathias Delplanque, Jonas Van Poucke, Pieter Theys, Bart Debo© foto JVGK

Die ruimte wordt tot september 2020 ingenomen door interieurarchitect Mathias Delplanque met PuurNeuf. “Dat draait rond het van a tot z inrichten van een interieur. Het is een samenwerking tussen een meubelmaker in eigen atelier en een interieurarchitect: een combinatie van maatwerk met moderne architectuur”, aldus Mathias. “De hoekligging van het gebouw zorgt er voor dat de commerciële ruimte een uitstekende zichtbaarheid heeft.”

In die ruimte is er ook een tijdelijke tentoonstelling van de Kortrijkse fotograaf Bart Debo, die zijn passie voor fotografie in 2010 ontdekte. “Ik haal mijn inspiratie uit reizen rond de wereld en andere invloeden. Mijn werk bestaat uit verscheidene projecten: familie, mensen, beweging, Afrika, oude fabrieksites. Wie een appartement koopt krijgt van mij een kunstwerk als cadeau.”

Het strippen van het gebouw gebeurt vanaf september 2020. Het gebouw wordt vernieuwd door de groep a154 architecten. Het zou afgewerkt zijn eind 2021. De inrichting telt 8 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en een penthouse. De prijs bedraagt van 185.000 euro tot 475.000 euro voor de penthouse.

Project Hadlow Kortrijk wordt nieuwe parel aan de kroon van de Rijselsestraat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten