Project ‘BIB XL, Bibliotheek in beweging’ wordt op 1 maart voorgesteld

Bib XL is er helemaal klaar voor. Schepen van Bibliotheek Eddy Van Muysewinkel en bibliothecaris Erwin Vermeiren kijken uit naar het nieuwe systeem: "De nieuwe aanpak zal voor grote veranderingen zorgen in de bibliotheek en vooral meer mogelijkheden bieden aan mensen die zaken willen ontlenen, maar niet altijd vrij zijn op de momenten dat de bib geopend is." © LC
Paul Bruneel

Er verandert heel wat in de bibliotheek van Middelkerke en om alles haarfijn uit te leggen aan de klanten en nieuwe gebruikers wordt op zondag 1 maart een kennismakingsnamiddag georganiseerd. Van 13 tot 16 uur wordt het project BIB XL Bibliotheek In beweging uit de doeken gedaan.

Bij het genieten van een drankje wordt Open + voorgesteld, een nieuwe service die wordt aangeboden en die de mogelijkheid biedt om ook na de bemande uren de bibliotheek te bezoeken. Ook de Makerspace, waar onder meer het werken met een 3D-printer kan worden aangeleerd, wordt voorgesteld en er kan een bezoek worden gebracht aan de vernieuwde afdeling romans. Met het gloednieuwe systeem Open + treedt Middelkerke in de voetsporen van de gemeente Bree die reeds een tijdje het nieuwe systeem toepast en heel tevreden is over de gang van zaken.

Meer mogelijkheden

“De nieuwe aanpak zal voor grote veranderingen zorgen in de bibliotheek en vooral meer mogelijkheden bieden aan mensen die zaken willen ontlenen, maar niet altijd vrij zijn op de momenten dat de bib geopend is”, zegt schepen Eddy Van Muysewinkel (Lijst Dedecker). Bibliothecaris Erwin Vermeiren kijkt uit naar het nieuwe systeem en laat weten dat de eerste reacties van de bibliotheekgangers alvast positief zijn. “Op vandaag is de bibliotheek 30,5 uren bemand open en tijdens een gewone week zal dit nu oplopen tot 64 uren. Het is niet zo dat iedereen zomaar binnen en buiten zal kunnen wandelen tijdens de momenten dat de bibliotheek onbemand is. De gebruikers moeten eerst een verplichte infosessie ondergaan en het reglement ondertekenen.”

“Tijdens Open + is er dus geen personeel aanwezig in de bib en het personeel is ook niet bereikbaar op die momenten. Eventuele problemen worden de volgende werkdag opgelost” zegt Erwin Vermeiren.

De bezoekers kunnen tijdens de onbemande uren uitlenen en verlengen via de uitleenbalies, kosten betalen via de betaalautomaat en verlengen. Ze kunnen er ook terecht voor het lezen van kranten en tijdschriften, wifi gebruiken, lezen, studeren, scannen, fotokopies nemen en frisdrank kopen in de automaat. Als gebruiker moet je wel de rust en orde bewaren in de bibliotheek en daarom worden ook camera’s geplaatst.

Activiteiten

Buiten de bemande uren is de bib via Open + toegankelijk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 19.30 uur tot 22 uur, op woensdag van 17.30 tot 22 uur, op zaterdag van 13 tot 22 uur en op zon-, feest en sluitingsdagen van 10 tot 22 uur. Via een oproepsysteem worden de gebruikers op tijd verwittigd dat ze het gebouw moeten verlaten en automatisch wordt ook de verlichting uitgeschakeld en wordt een alarmsysteem geactiveerd. Alle info is terug te vinden op de website van de bibliotheek. De Middelkerkse bibliotheek heeft meer dan 22.000 romans, 16.000 informatieve boeken, 6.000 strips, 8.000 cd’s, 4.000 dvd’s en 100 games in haar collectie. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd voor zowel jongeren als volwassenen.

Contact met scholen

De bibliotheek onderhoudt ook nauwe contacten met de Middelkerkse scholen om nieuwe technieken en workshops voor te stellen. Volgens bibliothecaris Erwin Vermeiren is het trouwens de rol van de bib om mensen nieuwe technieken te leren kennen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.