Project ‘Bewegen op verwijzing’ helpt je om actiever te leven

© MD
© MD
Redactie KW

Ook in Poperinge en Vleteren is het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ gestart. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van Poperinge en Vleteren met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Flavie Vanbesien is de Bewegen op Verwijzing-coach voor Poperinge en Vleteren. Flavie is kinesitherapeut van opleiding. Als professionele coach helpt ze mensen om gezond te bewegen. Ze zal niet samen met de cliënt bewegen, maar maakt een beweegplan op dat hem of haar op het lijf geschreven staat. Daarnaast motiveert ze als het even wat moeilijker gaat. Van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt: Flavie helpt haar cliënten op weg, op maat van hun dagelijks leven.

Beperkte financiële bijdrage

“Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verder zetten”, vertelt Bryan Vanderhaeghe (Samen), de Poperingse schepen van Sociale Zaken. “ Het aantal consultaties bij de coach bepaalt de deelnemer zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding, of 21 uur groepsbeleiding.”

“De Vlaamse overheid neemt het grootste deel van de kosten voor haar rekening”, aldus de schepen. “De deelnemer betaalt slechts een beperkte bijdrage. Voor individuele begeleiding betaal je maximum 5 euro per kwartier. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximum 1 euro per kwartier. Voor groepsbegeleiding betaal je maximum 1 euro per kwartier. Mensen die hier recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, die betalen maximum 0,5 euro per kwartier.”

Tijdelijk geen verwijsbrief nodig

Ideaal ook in deze tijden: bewegen is hét geheime wapen tegen ziek worden. Je stress vermindert, je weerstand verbetert en je hebt minder kans op ziekten zoals overgewicht en diabetes. De begeleiding is volledig coronaproof volgens de geldende maatregelen. Voor wie dat wenst, kan de begeleiding ook via een videogesprek, tijdens een wandeling of op afstand buiten in de buurt.

Om huisartsen te ontlasten is er tijdelijk geen verwijsbrief van de huisarts nodig om met ‘Bewegen op Verwijzing’ te starten. Eens de deelnemer goed opgestart is en de drukte bij de huisarts wat verminderd is, kan de deelnemer of coach Flavie contact opnemen met de huisartsen om de getekende verwijsbrief vragen. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier