Project ‘Anders mag’ met kleurrijke dozen

De organisatoren van 'Anders mag' met enkele mensen uit de Tordale-werkplaats BoHo en hun prachtige dozen.
Johan Sabbe

‘Iedereen mag zijn wie hij is – verscheidenheid is een rijkdom’. Dat vormt de basis voor het nieuwe stadsproject dat rond diversiteit en verdraagzaamheid gelanceerd wordt. Dat gebeurt onder de noemer ‘Mag Anders? Anders mag!’

Het project gaat uit van het cultuurcentrum de Brouckere in samenwerking met een aantal enthousiaste vrijwilligers en de derdewereldraad Trosso. De initiatiefnemers willen met elke vezel in hun lijf een samenleving promoten waarin anders zijn geen probleem is. En dat doen ze onder meer door het laten beschilderen van… kartonnen dozen.

“In alle Torhoutse basisscholen zullen de leerlingen de komende weken nadenken over het gedicht Je bent zo mooi anders van Hans Andreus”, zegt Nick Kindt, die vorig jaar ook al aan de basis lag van het project Oorlog Bloem Hoop met de ruim 7.000 bloemen in keramiek aan het oorlogsmonument op het Conscienceplein. “Daarna kunnen de kinderen creatief aan de slag gaan met het beschilderen en kleuren van de dozen. Ook kunstenaars, verenigingen en geïnteresseerden worden uitgenodigd om mee te werken. Uiteraard draag ik dit project niet in m’n eentje. We zijn er met een grote werkgroep mee bezig.”

Voorstellingen en films

Tordale met zijn werkplaats BoHo in de vroegere feestzaal ‘t Bourgondisch Hof doet eveneens zijn deel. De voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking stelt op donderdagvoormiddag 7 november en dinsdagnamiddag 3 december het atelier ter beschikking voor wie de dozen wil afhalen of ter plaatse bewerken. Alle kunstenaars, verenigingen en individuen zijn er meer dan welkom. Wie een eigen doos kleur wil geven, wordt gevraagd om op een van de twee data naar BoHo in de Ganzevijverstraat te komen of contact op te nemen met het cultuurcentrum de Brouckere, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50. De kleurrijke dozen zullen begin volgend jaar in de hal van het cc tentoongesteld worden, meer bepaald van dinsdag 7 tot en met zaterdag 25 januari.

Aan het project koppelt het cultuurcentrum van zondag 12 tot en met vrijdag 17 januari een luik met voorstellingen en films. Er hoeft geen tekeningetje bij dat het initiatief de verbondenheid onder de mensen wil stimuleren. Of wat had je ‘anders’ verwacht?

Alles valt van naaldje tot draadje te volgen via www.ccdebrouckere.be en de Facebook-pagina van het cc de Brouckere. Voor iedereen zonder… onderscheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier