Programmator Rik Bruwier laat zijn licht schijnen over succes Isotopia in Izegem

Met Fin de Congé bereikt Isotopia komende zaterdag zijn hoogtepunt. De omgeving rond de Sint-Tillokerk wordt een hele avond lang ingenomen door de culturele vrijstaat in hartje Izegem en dat stemt Rik Bruwier, programmator van het festival, gelukkig. “Door de laagdrempeligheid slaat onze manier van werken aan”, zegt hij.

Onder andere het Olsan Fiestovich Orchestra zal het beste van zichzelf geven tijdens Fin de Congé van Isotopia. (gf)

Isotopia is dit jaar aan zijn vierde editie toe en zag het levenslicht nadat Izegem Zomert en het Herfstmuziekfestival samensmolten. De eerste uitgave beperkte zich nog tot één evenement op de Grote Markt, maar sindsdien worden telkens enkele locaties in Izegem ingepalmd. En die formule slaat aan, vindt ook programmator Rik Bruwier (55). “We zijn niet zomaar het zoveelste stadsfestival”, benadrukt. Door de laagdrempeligheid en onze manier van werken springen we uit het pak en lokken we veel volk naar Izegem. We hebben niet meteen het budget om grote namen te strikken, dus moeten we het wel over een andere boeg gooien.”

Iedereen streeft hetzelfde doel na: Izegem een avond lang verenigen

Sinds enkele jaren strijkt Isotopia tijdens de Dag van het Park neer in het kasteelpark Blauwhuis. “Een schot in de roos, want we versterken elkaar. En diezelfde dag vindt ook Tuin & Sfeer van de Vlaamse Vaste Plantenvereniging plaats in het park, iets wat telkens weer voor een massa mensen zorgt.”

Rik Bruwier. (foto Wim)
Rik Bruwier. (foto Wim)

Nu zaterdag staat Fin de Congé op het programma, het voorlaatste evenement van Isotopia. “We opteren opnieuw voor een gratis festival rond de Sint-Tillokerk. Hartje Izegem, maar tegelijk een plek die voor veel Izegemnaren niet alledaags is. Dit jaar kunnen we ook een affiche met een stevige Izegemse toets voorleggen. We gaan voor wereldse muziek van onze de eigen kerktoren, wat meteen een leuke link is met de locatie. Isotopia is uitgegroeid tot een op en top Izegems festival. Daar zijn we erg trots op. Op wandelafstand van elkaar vind je een drietal podia waar je totaal uiteenlopende muziekgenres kan ontdekken. Eigen zijn we de Gentse Feesten in het klein.”

36 vrijwilligers

Rik en co houden Isotopia ook bewust gratis. “Bedoeling is dat je nieuwe zaken kan ontdekken en je laat meevoeren in een andere wereld. Eén constante houden we onszelf wel ten allen tijde voor: de kwaliteit moet hoog liggen. En die wordt door onze 36-koppige vrijwilligersgroep van dichtbij bewaakt. Zonder hen zou Isotopia niet bestaan. Er worden vooraf ontelbaar veel uren in de organisatie geïnvesteerd en ook tijdens Fin de Congé zelf zal iedereen het beste van zichzelf geven. Mooi om te zien wanneer iedereen hetzelfde doel nastreeft: Izegem verenigen.” (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.