Programma voor Sinksen in Kortrijk bekend: “een bescheiden maar échte Sinksen!”

Burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Kelly Detavernier stellen samen de partners het programma voor van Sinksen21. (foto JVGK)©JVGK
Burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Kelly Detavernier stellen samen de partners het programma voor van Sinksen21. (foto JVGK)©JVGK
Redactie KW

Het was lang wachten op groen licht, maar een nieuwe unieke versie van Sinksen komt eraan. Eentje waarbij we afstappen van het digitale en iedereen in bubbels uitnodigen om er van zaterdag 22 mei tot en met maandag 24 mei een onvergetelijk Sinksenweekend van te maken. Verschillende kleinere evenementen staan op het programma: doe mee aan de veiligste picknick of de heiligste speeddate, vind verborgen parels tijdens de vitrine rommelmarkt en bouw je eigen paradijselijke stek. Maar er is meer, veel meer!

“We zijn creatief aan de slag gegaan om alle Kortrijkzanen toch een unieke beleving te bezorgen met Sinksen”, zegt schepen van evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “Een waaier aan coronaproof activiteiten die ons extra zuurstof geven in de buitenruimte en de kans bieden om elkaar opnieuw live te ontmoeten, met hier en daar enkele verrassende kronkels en uitdagingen.”

Alle programma-activiteiten worden opgezet volgens de geldende veiligheidsmaatregelen. Zodanig blijft het voor iedereen veilig en plezant. Inschrijven is voor veel activiteiten een must, dus rep je naar de website www.sinksen.be en hou de Facebook van Sinksen in de gaten voor alle info en nieuws.

Het stadsbestuur heeft de beslissing om Sinksen te organiseren afgestemd op de laatste overlegcomités. We hebben zo lang mogelijk gewacht, maar finaal lijkt het onder de huidige maatregelen toch mogelijk om een bescheiden, maar leuke Sinksen te organiseren. Er is heel veel goesting om er iets uniek van te maken. Het wordt geen digitale versie zoals vorig jaar, maar een échte Sinksen. Al zullen we ons natuurlijk aan alle geldende coronamaatregelen houden. Het programma kan daarom altijd wijzigen in functie van de veiligheid. Schrijf je daarom zeker in en hou de website in het oog. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen.Ruth Vandenberghe, burgemeester

De veiligste picknick

Beeld je in dat er overal in Kortrijk op plekjes her en der picknicks zijn. Niet enkel aan de verlaagde Leieboorden zoals op een zonnige lenteavond, maar op verborgen, unieke en dromerige paradijsjes in Kortrijk. Zo delen we allemaal samen, maar toch apart op veilige afstand in onze bubbels eenzelfde ervaring. Breng je eigen picknickmand vol met lekkers mee van thuis of bestel een bij de lokale horeca. Het enige wat je hoeft te doen is een datum en tijdslot reserveren op www.sinksen.be . Tot de dag van De Veiligste Picknick blijft de plaats waar jij en je bubbel zal picknicken een geheim.

De Sinksen speeddate

Een lockdown, geen normale Sinksen… Diverse redenen verkleinden je kans om afgelopen jaar een lief op te doen. Gelukkig heeft Sinksen een alternatief. Tijdens de Sinksen Speeddates ga jij in een verrassende, paradijselijke garden of eden , op zoek naar de m/v/x waar je hartje sneller van gaat slaan… Via een vragenlijst gaan de matchmakers op zoek naar jouw toekomstige. En geen paniek: klikt het niet, dan heb je er op zijn minst een onvergetelijke ervaring bij. De plaatsen zijn beperkt, dus inschrijven via www.sinksen.be is de boodschap.

Vitrine rommelmarkt

De Sinksen rommelmarkt zoals we die kennen, verspreid over alle straten van Kortrijk centrum, zal helaas nog niet voor deze editie zijn. Maar niet getreurd. Heb je je partner eindelijk kunnen overtuigen dat die Chinese vaas echt niet past in jullie interieur? Zijn de kinderen wat te groot geworden voor dat schommelpaard? Dan biedt de Vitrine Rommelmarkt voor jou dé oplossing! Plaats tijdens het Sinksenweekend het voorwerp dat je wil verkopen voor je raam / op je brievenbus / op je balkon/ op de stoep,… en misschien spot je buur de Chinese vaas die hij altijd al wou tussen je brocante. Bieden kan door eenvoudigweg een briefje met je bod en contactgegevens in de brievenbus van de verkoper te droppen.

Radio Sinksen en muziek

Medialab Quindo zorgt met Radio Sinksen de klok rond voor gezellige gemeenschapsradio. Kortrijkzanen, organisaties en verenigingen kapen samen de radiofrequentie 92.2FM. Zo zoekt vzw Wit.h naar de verborgen muzikale vruchten, dissecteren de DJ’s van Operatiekwartier hun muzikale spectrum en gaan journalisten in spe op zoek naar de strafste sinksenverhalen. Onder voorbehoud van groen licht door het overlegcomité op 8 mei organiseren JC Tranzit, Stad Kortrijk, Wilde Westen en Muziekcentrum Track de Spoetnik Sinksen Sessies: exclusieve miniconcerten van Kortrijks talent voor vijftig personen op vier idyllische plaatsen in de stad. Meer dan 40 artiesten en bands krijgen op die manier de mogelijkheid om zich na een maandenlange stilte aan het publiek te tonen.

Sport en bewegen

Ook in coronatijden denkt Sinksen aan de loopfanaten tijdens een aangepaste Kortrijk Loopt. Het bewegwijzerde parcours (5 of 11km) volgt de Leie met start en aankomst aan het Nelson Mandelaplein. Kies een tijdslot op www.sinksen.be en laat de dag zelf je beste tijd registreren. Zo spreiden we de deelnemers en houden we het coronaveilig. Daarnaast pakt team sport uit met een eigen originele ‘Sport-in-the-box’ challenge, geïnspireerd op het populaire tv-programma Container Cup. Geef in 20 minuten het beste van je sportieve zelf en ontdek zo waar jouw limieten liggen. Je vindt de boxen op verschillende plekken in de stad. Schrijf je in via www.sinksen.be en ga de uitdaging aan met je familie én enkele bekende Kortrijkzanen. Vorig jaar dansten we met z’n allen de Jerusalema Challenge, maar nu is het tijd voor de Sinksen Challenge. Of je nu losse beentjes en soepele heupen hebt of niet, deze challenge is goed voor je dagelijkse portie beweging en helpt naar het schijnt tegen het coronavirus. Doe je het liever iets rustiger? Probeer dan de gezinsvriendelijke wandelzoektocht De Verboden Vrucht. Breng je ze tot een goed eind, dan vind je de verboden vrucht en maak je kans op een smakelijke prijs.

Bedank je buur, Sinksen editie

We hunkeren momenteel allemaal naar een coronavrije toekomst, maar tijdens Sinksen blikken we ook graag eens terug. Heb jij de afgelopen periode heel wat steun gekregen van een fantastische buur? Dan is dit het moment om die lokale held eens extra te bedanken. Nomineer één persoon en ontvang tijdens het Sinksenweekend een cadeautje dat je persoonlijk kan afgeven aan je lokale held.

Bouw je eigen paradijselijke stek

Kinderen kunnen hun eigen stukje paradijs bouwen. Bestel een kampbouwpakket, ga aan de slag met de lakens, stokken, touw, wasspelden die je erin vindt … en bouw een kamp in jouw speelstraat, thuis of op een verborgen plekje. Post je foto’s op sociale media met hashtag #sinksen21

Kortrijk bezit vruchtbare grond en daar willen we gebruik van maken om samen de grootste tuin van Eden te creëren. Frezeplantjes ? De verboden appel waar Eva niet in mocht bijten? Of liever spicy pepers voor wat meer pit in je leven? Zaai jouw verboden vrucht en fleur er je stad, straat of tuin mee op.

De ludieke Sinksen quiz

Kortrijk Centrum won vorig jaar de strijd om De Slimste Deelgemeente van Kortrijk tijdens de Ludieke Sinken Quiz. Maar deze keer gaat Sinksen op zoek naar De Slimste Bubbel. Het hele weekend lang krijgen deelnemende bubbels op bepaalde tijdstippen een mix van vragen en opdrachten voorgeschoteld. Iedereen kan deelnemen, of je nu thuis zit of op een terrasje. Hoe je met je bubbelgenoten kunt deelnemen ontdek je opnieuw via www.sinksen.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.