Programma Tielt Wintert opnieuw onthoofd:kerstmarkt geschrapt, lightversie kerstcorrida

Kerstkraampjes en de kerstman zullen ook dit jaar niet te zien zijn op de Tieltse Markt. © TOM VAN HOUTTE foto a-TVW
Redactie KW

Het moest en zou in het weekend van 11 en 12 december nog eens een Tieltse kerstmarkt uit de oude doos worden, maar de vzw Tieltse Middenstand en Ondernemers bijt in het zand tegen het coronavirus. Ook de nieuwjaarsdrink van het stadsbestuur gaat op zondag 2 januari zo goed als zeker niet door.

Voor het tweede jaar op rij wordt het ook in Tielt geen eindejaar als anders. Door de kerstmarkt in Aarsele werd eerder al een streep getrokken en nu ziet de Tieltse Middenstand en Ondernemers zich genoodzaakt om hetzelfde te doen rond de Hallentoren. “We waren er nochtans meer dan klaar voor. Er kwam ook van de verenigingen zo veel respons dat we boven de 30 kramen zouden uitkomen”, zegt organisator Claude Taelman. Door hen opnieuw alcohol te laten schenken aan de bezoekers en zelf geen centrale, grote tent meer te plaatsen, zou de organiserende middenstand hen faciliteren om de door corona geleden verliezen van het voorbije anderhalf jaar toch minstens ten dele te compenseren. Helaas.

Zware boetes

“Op het eerste gezicht lijken die federale maatregelen met het controleren van het Covid Safe Ticket – waarvoor we voldoende mensen bereid vonden – en de mondmaskerplicht geen onoverkomelijke obstakels, het zijn vooral de boetes die de ogen uitsteken”, zegt Claude Taelman. “250 euro per persoon die wordt betrapt zonder mondkapje en vooral 4.000 euro per kop per inbreuk voor ons: dat risico willen we niet lopen. Bovendien heb ik vernomen dat er ook weer heel wat coronapatiënten in ons ziekenhuis zijn opgenomen. Het is allemaal zo dubbel, hé…”

“Maatregelen niet onoverkomelijk, maar boetes steken de ogen uit…”

Een initiatief van de vzw Tieltse Middenstand en Ondernemers dat gelukkig wel behouden blijft, is het gokken wanneer een ijsblok, dat binnenkort in de buurt van het stadsarchief op de Markt wordt geplaatst, zodanig zal gesmolten zijn dat een tinnen schaaltje de grond raakt. De opbrengst van de actie gaat integraal naar de Tieltse afdeling van het Rode Kruis.

Kerstcorrida

Zoals de zaken er nu voorstaan, kan de traditionele kerstcorrida op zondag 26 december doorgaan, al hangt ook dat loopevent aan een zijden draadje. “Er komt een lightversie waarbij we alleen focussen op lopen en alle randanimatie met onder meer de prijsuitreiking geschrapt wordt”, zegt Karel Cannaert van AV Molenland. “Iedereen zal zijn of haar prijs meteen na de aankomst ontvangen, terwijl we enkel gebruik zullen maken van de Europahal voor de uitreiking van de borstnummers, waar we de nodige ruimte hebben.” Mochten de coronacijfers alsnog verslechteren, kan de kerstcorrida halfweg december alsnog worden afgelast.

Ook de nieuwjaarsreceptie van de stad (2 januari) sneuvelt zo goed als zeker. “Die nieuwjaarsdrink is in de eerste plaats een staand gebeuren en dus zou iedereen het mondkapje moeten aanhouden. Bijna niet te doen”, zegt schepen van Feestelijkheden Grietje Goossens (Iedereen Tielt).

Succesvolle eindejaarsactie

Een ander initiatief dat zeker standhoudt is de eindejaarsactie van de winkeliers. “Aangezien liefst 111 zaken uit Tielt en de deelgemeenten meedoen, kunnen we de prijzenpot nog groter maken dan voorzien”, zegt Pieter Breyne van Shopping Tielt. “Zo brengen we het aantal kraslotjes waarmee je meteen een waardebon van 5 euro kunt winnen van 500 op 1.000 stuks. Er blijven er ook 500 in omloop van 10 euro.” De totale prijzenpot bedraagt 21.000 euro, want uit de uitgedeelde lotjes worden 50 laureaten getrokken. De grote winnaar krijgt 2.500 euro aan waardebonnen. Er zijn ook gelukkigen met waardebonnen van 1.500 tot 50 euro. Er zullen meer dan 230.000 kraslotjes in omloop zijn. Je verdient ze van 6 tot en met 31 december bij aankopen in de deelnemende handelszaken.

Waar corona ook geen stokje kan voor steken, is het bezoek van de Sint en z’n shoppingpieten aan de zaken van het kernwinkelgebied op zaterdagnamiddag 4 december van 14 tot ongeveer 17.30 uur. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.