Profrenner Kenny Molly rijdt dan toch ronde… die van Heuvelland

Profrenner Kenny Molly (Cycling Team Bingoal-WB) uit Nieuwkerke. © EF
Redactie KW

Het coronavirus houdt ook Heuvelland in de ban en social distancing is ook daar het codewoord van vandaag. “En dat werkt perfect op de fiets”, zeggen de Vrienden van de Hellingenroute. “Vandaar onze oproep om lokaal te fietsen en de Ronde van Heuvelland te fietsen.” Profrenner Kenny Molly (Cycling Team Bingoal-WB) uit Nieuwkerke is alvast voorstander.

Fiets lokaal en vooral alleen is de nieuwe trend. De Ronde van Heuvelland is 33 km en telt 363 hoogtemeters. De route fietst door of aan de rand van alle dorpskernen van Heuvelland. De Scherpenberg is de enige helling. De route is er voor iedereen, mechanische of elektrische fietsers en kan naargelang de goesting meerdere keren gefietst worden.

Kenny Molly haalt op die manier dan toch wat afwisseling in zijn dagelijkse trainingen. “Het is vooral mentaal moeilijk om je op te laden als je weet dat er nog geen koersen in het vooruitzicht zijn. Zo mis ik zeker de zondagse trainingen met de Ch’ti groep. De Fransen mogen al langer niet meer buiten trainen, zij moeten zich houden aan de 1-1-1-regel. Er mag 1 persoon naar buiten voor maximum 1 uur binnen 1 kilometer van zijn huis. Dat maakt fietsen daar natuurlijk onmogelijk, gelukkig kan het bij ons nog wel. Ik schrok dan ook toen ik die afstandsbeperking van minister De Crem hoorde. Rijden onder de kerktoren dat is niet aan mij besteed. Die Ronde van Heuvelland kan best een mooie afsluiter worden van een trainingsrit. Ik train nu meestal alleen. Mijn ploegmaat Jonas Castrique is out met een knieblessure. Het gebeurt dat ik ook op pad ga met Jens Vandenbogaerde, ook een renner uit Nieuwkerke.”

Misschien het BK

Dit weekend zou de Westhoek in de ban zijn van de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Daar zou Kenny Molly niet starten. “Mijn klassiekers zijn de Waalse, samen met de Amstel Gold Race. In februari nog heb ik samen met de ploeg deze koersen verkend. Het waren voor mij mooie herinneringen aan de sportdagen die door mijn school, het VTI Ieper, werden georganiseerd.”

Vorig jaar nog reed Kenny zich in de kijker in Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar heeft hij zijn zinnen gezet op de eerste koers na de coronacrisis. “Misschien wordt dat wel het Belgisch kampioenschap in Anzegem met in de finale telkens de Tiegemberg. Vorig jaar was ik er door blessure niet bij op het BK. De honger is alvast groot om te koersen en daar dan ook te presteren.”

Huishoudelijke taken

Kenny Molly woont samen met zijn vriendin Ines Schryvers. “Tijdens de week verandert er eigenlijk niet veel voor mij, want ik moet gaan werken”, reageert zij. “Maar nu thuis komen en weten dat Kenny er is dat is natuurlijk leuker dan thuiskomen en weten dat er niemand is. Ook tof dat hij een aantal huishoudelijke taken doet. Maar het is wennen. Ik ben nu eenmaal gewoon om alleen te zijn. In het weekend wanneer we echt twee dagen lang samen zijn, proberen we ons bezig te houden met dat wat we mogen, zoals wandelen bijvoorbeeld.”

De Vrienden van de Hellingenroute haalden de Heuvellandroute van onder het stof.
De Vrienden van de Hellingenroute haalden de Heuvellandroute van onder het stof.© MD

De Vrienden van de Hellingenroute haalden ook de Heuvellandroute van onder het stof. De route was populair in de jaren 70 en 80, vooral dan als een toeristische route om met de wagen te rijden. In tegenstelling tot de Hellingenroute gaat de Heuvellandroute niet over de schreve, de grens met Frankrijk. De Heuvellandroute rijdt door alle dorpen van Heuvelland en maakt ook een lus naar Zillebeke, Hollebeke, Dikkebus, Voormezele en Reningelst.

Keep Moving

Via het sociale platform Keep Moving worden de mensen ondertussen aangemoedigd om te bewegen. Op het platform kan meegedaan worden aan virtuele loopwedstrijden of wielertochten als de Ronde van Vlaanderen. Wie zich registreert en de fietstocht of de loopactiviteit koppelt aan een sportapp als Strava of Runkeeper kan een medaille verdienen en die schenken aan de zorgverleners. In een week tijd werden zo al 4.000 medailles uitgedeeld. Het platform telde na de opstart al 7.500 deelnemers, die samen ongeveer 300.000 km aflegden.

Tot slot meldde Arro Ieper op sociale media dat fietsen kan zonder beperking van afstand. “Wel op aantallen. Fietsen met niet meer dan één persoon kan zonder zorgen.” Arro Ieper raadt ook aan wegen op te zoeken waar er weinig volk is. “Respecteer deze regels, het is in al onze belangen. Respecteer ook het verkeer en zorg niet voor ergernis.”

(MD)

De Ronde van Heuvelland kan gedownload worden op www.fietseninheuvelland.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier