Proficiat Maurits: 108 en de oudste man van het land!

Maurits Stael viert vandaag zijn 108ste verjaardag. Daarmee is de Torhoutenaar die nu in Beernem woont de oudste man van het land.

Maurits Stael, met onafscheidelijke legerpet, viert vandaag zijn 108ste verjaardag. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

“Paardenmelk. Elke dag een glas. Duur, maar wel heel gezond.” Maurits Stael moet niet lang nadenken over de reden waarom hij zo oud is geworden. “Daarnaast kom ik uit een heel sterk ras. Mijn vader Edward werd 90, moeder Leonie Verhaeghe 99. Mijn zus Adronie overleed in 2007, maar werd ook 101.”

Militaire eretekens

Maurits Stael werd geboren op 25 september 1911 in Torhout, in een gezin dat elf kinderen telde. Hoewel ze ook café Den Hert langs de Oostendestraat in Torhout uitbaatten, waren zijn ouders vooral landbouwers. Maurits begon dan ook te werken in de boerenstiel, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij werd gemobiliseerd en nam deel aan de achttiendaagse veldtocht. Een periode die Maurits tekende. Nog dagelijks draagt hij zijn militair petje en een hele reeks militaire decoraties. Daartussen zitten heel wat eretekens van wijlen zijn broer René.

Tijdens de oorlogsjaren gebeurde er ook heugelijke momenten. Maurits Stael trouwde in 1941 met Maria Devooght. Samen kregen ze vier kinderen: Annie, Frans, Herman en Chris. In 2003 werd Maurits evenwel weduwnaar, toen zijn vrouw op 92-jarige leeftijd overleed.

Naaimachines

Samen met zijn vrouw startte Maurits in de jaren vijftig een zaak in naaimachines. Die bevond zich eerst in de Breidelstraat, in 1963 verhuisden ze alle activiteiten naar een pand in de Nieuwstraat. Halfweg de jaren zeventig gaven ze de fakkel door aan hun zoon Frans, die samen met zijn echtgenote Rita Van Eenoo de bloeiende zaak voorzette in de Zuidstraat. Zij lieten begin 2016 de zaak over aan een derde generatie, hun enige zoon Dries.

Sinds enkele jaren verblijft Maurits in woonzorgcentrum Rusterloo in Beernem. Sinds april 2018 is hij de oudste man van het land nadat Gustaaf Leclercq uit De Haan overleed.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.