Professor psychologie: “Geef iemand die alleen woont voorrang voor het bezoek”

© Getty Images
Olaf Verhaeghe

De puzzels voor het bezoek dat vanaf zondag mogelijk wordt, zullen in heel wat huishoudens al gelegd zijn. “Maar gemakkelijk is dat zeker niet voor iedereen”, zegt professor sociale psychologie Alain Van Hiel van de Universiteit Gent. “Het is ontzettend belangrijk dat er open gecommuniceerd wordt en dat we oog hebben voor elkaars behoeften. Als je zomaar ‘jouw keuze’ oplegt aan je omgeving, laat je anderen in de kou staan.”

Vanaf zondag 10 mei mag je als gezin vier bezoekers ontvangen. Het moeten altijd dezelfde mensen zijn, die buiten jouw gezin bij niemand anders mogen langsgaan. En uiteraard moet de anderhalve meter afstand gewaarborgd blijven. De aankondiging kwam enigszins verrassend, maar tegelijk werd het voor de Nationale Veiligheidsraad moeilijk om sociaal contact met dierbaren nog veel langer uit te stellen.

“Men had deze versoepeling vooraf kunnen aankondigen, dat had zeker ook motiverend kunnen werken”, zegt professor sociale psychologie Alain Van Hiel. “Ik denk wel dat het moeilijk werd om de huidige situatie nog langer te rekken. Veel mensen raken stilaan op het einde van hun Latijn.”

Open communicatie

Dat de bezoekregeling er komt, zorgde in veel huiskamers voor opluchting. Al staken toch ook meteen vragen de kop op. “Die scenario’s zijn zeker niet uit de lucht gegrepen“, aldus professor Van Hiel. “Moeilijke situaties, waarbij je hartverscheurende keuzes moet maken, vergen vooral open communicatie.”

“Eenzaamheid weegt al zwaar, als daar nog eens uitsluiting bijkomt, wordt het nog een pak zwaarder”

Door met elkaar te overleggen en goed na te denken, zorg je ervoor dat iedereen zich zo goed mogelijk blijft voelen. “Het idee kan niet zijn dat je snel-snel afspreekt en jouw keuze als het ware oplegt aan je omgeving. Dan laat je anderen in de kou staan. Eenzaamheid weegt al zwaar, als daar nog eens een gevoel van uitsluiting bijkomt, wordt het nog zwaarder.”

“Het is al vaak gezegd maar gezond verstand en een open geest zijn erg belangrijk. De sociale behoeften van mensen die in een gezin van vijf wonen liggen doorgaans lager dan die van iemand die de voorbije weken helemaal alleen op zijn of haar appartement verbleef. Dat die persoon dan voorrang krijgt om bij de ouders op bezoek te gaan, lijkt mij logisch en zelfs wenselijk.”

“Het is beter om twee gezinnen te mengen dan vijf individuen uit vijf bubbels samen te brengen”

Tel in bubbels

Het kan natuurlijk dat je elkaar niet vindt en dat de puzzel quasi onmogelijk wordt. “Dan moet je misschien toch met dobbelstenen gooien of strootje trekken? De fixatie op die vier mensen mag niet de bovenhand nemen“, aldus professor Van Hiel nog. “Het gaat in deze eerder om het tellen van de contactbubbels. Beter twee gezinnen met elkaar vermengen dan vijf individuen uit vijf bubbels samen te brengen. Maar ik begrijp wel dat de Nationale Veiligheidsraad voor een duidelijk cijfer heeft gekozen. Doe je dat niet, dan laat je ruimte voor freewheelen en mensen die hun eigen regels bepalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier