Professor Allaert bezorgd om verstening Oostende: “Bouw dichter in het centrum”

Georges Allaert: "Er is veel te veel ruimte versteend zonder dat Oostende genoeg kon groeien. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

“Oostende moet veel meer werk maken van verdichting van het stadscentrum. Alleen zo kan de stad verder groeien”, zegt professor Georges Allaert. “Grote hoogbouwprojecten en nieuwe verkavelingen zijn de makkelijkste oplossing. Maar zo raken we er niet. Er moeten veel meer projecten van het kleinere type met meergezinswoningen komen.”

Georges Allaert, Raversijdenaar en emeritus hoogleraar Ruimtelijke Planning aan de Universiteit Gent, reageert op ons nieuws van twee weken terug over het toenemende beton in West-Vlaanderen. Oostende was een van de koplopers, met 71,4 procent van de oppervlakte versteend. Tussen 2000 en 2020 nam de bebouwde oppervlakte toe met 65 voetbalvelden per jaar. “Gigantisch en zorgwekkend”, zegt Allaert.

“De open ruimte die we nog hebben, is in grote mate te danken aan de luchthaven en aan Leopold II, die onder meer het Maria-Hendrikapark realiseerde. De bouwpolitiek is dubbelzinnig: enerzijds een appartementisering door de grote bouwpromotoren, anderzijds nieuwe verkavelingen. Dat is op zich niet goed of slecht, maar mijn punt is dat de binnenstad in de toekomst veel meer aan bod moet komen. Er moeten veel meer kleinere projecten komen, waarbij woningen in de binnenstad worden gerenoveerd tot of vervangen door meergezinswoningen. Via belastingverminderingen voor dit soort projecten kunnen we bouwpromotoren en inwoners stimuleren om die omslag te maken.”

“Stad moet groeien”

“Er is nood aan veel meer verdichting van de binnenstad, met gediversifieerde woningbouw, ook voor gezinnen”, vindt Georges Allaert. “Daar zagen we de voorbije 20 jaar weinig of niets van. Een goed voorbeeld is nochtans wat nu met de site van het vroegere Sint-Jozefsziekenhuis zal gebeuren. Daar moeten we ons in de toekomst veel meer op richten, anders heeft Oostende geen plaats meer om te groeien tot 100.000 inwoners, iets wat volgens mij moet gebeuren. Er is veel te veel ruimte versteend zonder dat de stad genoeg kon groeien.”

Georges Allaert.
Georges Allaert.© ML

“Verdichting van de binnenstad is perfect mogelijk, maar de mobiliteit moet volledig georiënteerd worden op voetgangers en fietsers. Dat is ook goed voor de kleinhandel in de binnenstad. Vanuit een verkaveling neem je snel de auto naar een grote winkel, maar wie in de binnenstad woont, neemt de fiets of gaat te voet naar de handelszaken in de buurt. In de binnenstad moeten ook meer groenstructuren komen, zodat het water kan insijpelen. Waarom de tramsporen niet verleggen richting luchthaven, dan kan de huidige trambedding vergroend worden. Het moet mogelijk zijn om de verstening zo van 71,4 procent terug naar de 60 procent te doen dalen.”

“Nu pas draagvlak”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD) gaat een heel eind mee in de redenering van professor Allaert. “We moeten inzetten op verdichting”, knikt hij. “Verschillende kleinere projecten zijn in onderhandeling. We proberen ook te ontpitten om groene open ruimtes te creëren. Dat betekent dat je versnipperde kleine tuintjes omvormt tot één grote open ruimte. We slaagden daarin in het project-Mispelplein. Nu pas ontstaat er een draagvlak voor verdichting. De geesten rijpen. Maar ik ben er niet van overtuigd dat je zoiets via belastingen kan invoeren. Je moet de kansen creëren om iets te doen en dan gaan mensen er op in.”

“Ons verouderd patrimonium biedt een opportuniteit om te verdichten, maar we moeten wel de grens bewaken tussen verdichten en huisjesmelkerij. Een pand moet minstens 250 m² groot zijn voor je het mag opsplitsen. We moeten ook de nodige rups creëren, om eenduidigheid te creëren in een buurt en zelfs zo veel mogelijk voor de hele stad. Ook daar zijn we mee begonnen. Ik denk niet dat we nu nog open ruimtes kunnen aansnijden buiten het bestaande stadsweefsel. Als er verkavelingen komen, is het op open ruimtes binnen de stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier