Proefproject ‘wozik?’ geeft blinden en slechtzienden meer zelfstandigheid

Lieve Dossche, Martine Matthys, Soetkin Maene, Frank Vandeweghe en Dirk De fauw.©Davy Coghe Davy Coghe
Lieve Dossche, Martine Matthys, Soetkin Maene, Frank Vandeweghe en Dirk De fauw.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Stad Brugge lanceert samen met de Brugse bvba Afeelit een proefproject waarbij blinden en slechtzienden zich beter kunnen oriënteren. Het gaat concreet om kleine bakentjes die een signaal geven en info naar de smartphone uitsturen bij het passeren.

Het Brugse stadsbestuur wil ook mensen met een beperking de nodige ondersteuning bieden om zich te kunnen oriënteren en zich zelfstandiger te verplaatsen in de stad en de stadsgebouwen.

De Brugse bvba Afeelit kwam nieuwe technologie voorstellen aan het stadsbestuur en dat resulteert nu in een proefproject in de Koninklijke Stadsschouwburg. Het project kreeg de naam ‘Wozik?’ of ‘Waar ben ik?’ in het Brugs.

Het gaat concreet om kleine bakentjes die een signaal geven en info uitsturen naar de smartphone bij het passeren. Voor het logootje op de bakentjes werd gekozen voor een zwaan als typisch Brugs symbool.

Primeur

“Hiermee kaapt onze stad een primeur weg voor toegankelijke informatieverschaffing”, zegt schepen van Welzijn Martine Matthys (CD&V). “De bakentjes van Wozik? zijn klein en onopvallend. Ze kunnen ingezet worden in gebouwen, bij stadsevenementen en manifestaties.”

Bij de ontwikkeling van de app is speciaal rekening gehouden met de toegankelijkheidsfuncties van de iPhone, zoals Voice-over, Zoom en Schakelbediening. Zo kunnen blinde personen de app gebruiken in combinatie met oortjes, zonder andere bezoekers te storen tijdens hun voorstelling.

Frank Vandeweghe van het bedrijf Afeelit verduidelijkt dat het systeem bestaat uit een aantal kleine bakentjes in combinatie met een app op de smartphone van de gebruiker. “De bakentjes kunnen eenvoudig worden bevestigd. Ze kunnen zowel binnenshuis gebruikt worden als buiten in weer en wind. De app op je smartphone geeft de informatie weer die door de bakentjes wordt getriggerd”, klinkt het.

Andere doelgroepen

Voor het pilootproject in de Stadsschouwburg, dat dus effectief getest zal kunnen worden als de cultuursector weer kan opstarten, krijgt de gebruiker van de app gerichte informatie zoals de locatie van de toiletten, de aanwezigheid van trappen, de locatie van de vestiaire en zo verder.

Naast de toepassing voor blinden en slechtzienden kan de app uitgebreid worden naar andere doelgroepen en meer informatie verschaffen zoals de uren van De Lijn en NMBS, het programma van de Stadsschouwburg of info over de optredens.

“In de toekomst wordt ook gedacht om audiodescriptie te voorzien voor de slechtziende bezoeker of ondertiteling voor de bezoeker met auditieve beperking”, stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

“Ook veel senioren zullen zich gesteund voelen met deze toegankelijke informatie, zonder ingewikkeld zoekwerk.” Het proefproject wordt uitgevoerd voor een periode van zes maanden en vindt dus plaats in de stadsschouwburg. Daarna wordt het geëvalueerd en wordt bekeken of het al dan niet breder zal uitgerold worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.