Proefproject voor verloren gelopen kinderen in Oostende: 1 centraal verzamelpunt met extra personeel

De overgebleven kinderen op dinsdag 19 juli werden meegenomen door de politie. © LB
Camille Jonckheere

Stad Oostende start dit weekend met een proefproject om het probleem van de veel verloren gelopen kinderen aan te pakken. Er wordt onder andere een centraal punt opgericht, waar verloren gelopen kinderen terecht kunnen. Ze willen de badgasten ook stimuleren om nog meer gebruik te maken van de gratis verdwaalbandjes, die ze al aanbieden. Dat zullen ze ook aanduiden met pictogrammen, zodat ook anderstalige toeristen het direct begrijpen.

Tijdens drukke dagen op het strand worden de redders vaak geconfronteerd met verloren gelopen kinderen. Ze moeten dan samen met de strandpolitie op zoek naar het kind of naar de ouders. En het kan wel een tijdje duren vooraleer de zoektocht erop zit.

“Met het centraal opvangpunt kunnen de redders zich vlug terug focussen op de veiligheid van de badgasten”

Daarom wordt er vanaf dit weekend bij grote drukte een centraal verzamelpunt opgericht, waar de kinderen, die verloren lopen tussen het Kursaal en de strekdam opgevangen zullen worden. Voor het centrale punt ter hoogte van de redderspost Christina zet de stad Oostende extra personeel in. Dan kunnen de kinderen veilig wachten op hun ouders en kunnen de redders zich terug concentreren op hun reddersfunctie. Zo blijft ook het radioverkeer van de redders open voor alarmsituaties, drenkelingen en ambulances.

Verdwaalbandjes

Maar het is natuurlijk het beste om te vermijden dat er lang moet gezocht worden naar de ouders van een verloren gelopen kind. Daarom zal Oostende met het Beachteam van jobstudenten de badgasten nog meer stimuleren om de gratis verdwaalbandjes te gebruiken voor de kinderen. Daarop kunnen de ouders hun contactgegevens noteren en kunnen de kinderen wanneer ze verloren lopen vlug terug herenigd worden met de ouders.

Om ook de anderstalige toeristen op de hoogte te brengen van de verdwaalbandjes wordt er een proefproject met pictogrammen uitgerold. Die tonen het nut en het doel van de verdwaalbandjes, die het personeel van stad Oostende op het strand en op de Zeedijk uitdelen.

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je kind niet verdwaalt loopt of dat je ze vlugger terug vindt?

Spreek vooraf een herkenningspunt af, bijvoorbeeld een van de verdwaalpalenGebruik een gratis verdwaalbandjeNeem een foto van je kind met de kledij, die ze die dag dragenSpreek een redder aan en leer je kind ook een redder aan te spreken wanneer ze de weg niet meer terugvinden

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.