Proefproject om ‘triestige bomen’ op te waarderen

Uil houtsnede in een boom in de Rene Declercqlaan© Kurt De Schuytener
Uil houtsnede in een boom in de Rene Declercqlaan© Kurt De Schuytener
Redactie KW

In de Tinekeswijk in Heule staat een boom met een uil in gesculpteerd. Omwonenden vroegen zich af of het om een kunstwerk gaat, en of die boom er wel tegen kan. Schepen van Milieu Bert Herrewyn (Vooruit) stelt gerust. “De boom was al ten dode opgeschreven.” Omdat een stervende boom van grote ecologische waarde is, blijft die nu nog even staan, mét ornament. Het gaat om een proefproject.

De boom heeft dus een esthetische én ecologische waarde. Schepen van Milieu, Klimaat en Biodiversiteit, Bert Herrewyn (Vooruit): “Veel bomen staan op de lijst voor ecologische velling. Bomen op deze lijst kappen we niet zomaar. Af en toe zijn er bomen die ten dode zijn opgeschreven en rijp om te vellen. In het kader van biodiversiteit gaan we deze bomen niet zomaar vellen. We vellen bepaalde bomen ecologisch.”

“Dat betekent dat we bomen kappen tot op een veilige hoogte”, gaat hij verder. “Soms een deel van de stam, soms deels met de kruin. Dit is afhankelijk van de toestand van de boom.”

“Dieren en planten kunnen de boom gebruiken als woning of als voedsel”

“Het is interessant voor plant en dier”, vervolgt Herrewyn. “Takken kunnen schieten, maar ook heel wat fauna en flora kunnen de boom gebruiken als woning of als voedsel. Ik denk hierbij aan bepaalde insectensoorten, vlinders, vogels en zwammen. Ecologisch vellen is geen snoeitechniek en zal dan ook nooit toegepast worden op gezonde bomen. Enkel bomen die ziek zijn, komen in aanmerking voor ecologisch vellen. Op die manier beschermen we de andere bomen”, aldus Herrewyn.

En de uil dan? Die heeft niets te maken met vandalisme of iemand die zich verveelde in de coronatijd. “Het is een proefproject dat we doen met onze eigen groendienst. Het is om het aanzien van een zogenaamde ‘triestige boom’ op te waarderen”, aldus schepen Herrewyn. “Zonder de sculptuur zou men denken dat de Stad de aftakelende bomen niet goed onderhoudt, terwijl het tegendeel net waar is.” Vandaar het vleugje creatieve schoonheid.

“Niet alle bomen zijn geschikt voor boomsculptuur”, zegt Herrewyn. “De boom moet van een harde houtsoort zijn. Binnen de groendienst van onze stad zitten creatievelingen die hun talent kunnen botvieren op zo’n boom. De uil is hiervan een mooi resultaat”, vertelt Bert. “In de toekomst zullen er meer van deze bomen in Kortrijk en zijn deelgemeenten verschijnen. We gaan het proefproject beoordelen en bekijken hoe we dit in de toekomst verder kunnen uitwerken.” (CH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier