Proefpersonen gezocht voor project dat honden opleidt om covid te detecteren

Speurhonden kunnen mogelijk helpen om covid op te sporen.©Dragos Cojocari Getty Images/iStockphoto
Speurhonden kunnen mogelijk helpen om covid op te sporen.©Dragos Cojocari Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er wordt onderzocht of snuffelhonden kunnen ingezet worden om dragers van covid-19 te herkennen. De overheid stelt 13 honden ter beschikking en ziekenhuizen leveren geurstalen aan. Er zijn, naast stalen van besmette personen, ook zeer veel (zweet)stalen van gezonde personen van alle leeftijden nodig. Daartoe worden staalnamecentra ingericht, met ondersteuning van Kiwanis Belux. In Brugge wordt een dergelijk centrum op zaterdag 19 december ingericht in de refter van het schoolgebouw van SBSO De Varens.

Tijdens de eerste coronagolf had Prof. Dr. Dominique Grandjean van de diergeneeskundige Faculteit van Maison Alfort (Parijs) in samenwerking met de hondenbrigade van de Parijse brandweer onderzocht of honden konden ingezet worden voor het screenen van mensen en het herkennen van dragers van covid-19. Daarvoor werden geurstalen zweet gebruikt. Er wordt weliswaar geen virus uitgescheiden via die weg, maar wel bepaalde stoffen die door het lichaam worden gevormd onder invloed van het virus. De eerste resultaten waren verbluffend en zelfs accurater dan de gekende labotesten.

Ook in België

Diverse Belgische instanties pikken hierop in en op initiatief van de decaan van de Faculteit Diergeneeskunde in Gent werd een Steering Committee opgericht. Het comité kan ondertussen rekenen op de steun van andere academici, de Federale Politie, Defensie, Civiele Bescherming, Brandweer en het ministerie van Volksgezondheid (op advies van de Risk Management Group covid). Via een bijzonder Koninklijk Besluit werd een budget toegekend, onder andere om testmateriaal aan te kopen.

De eerste fase is gestart begin december in het opleidingscentrum van de Directie Hondensteun van de Federale Politie. Speurhonden die al zijn opgeleid om drugs en explosieven te herkennen, krijgen de specifieke geur van covid-patiënten aangeleerd. Diverse ziekenhuizen ondersteunen het project door stalen van positieve patiënten aan te leveren.

Nog negatieve stalen nodig

In de eerste fase – die ongeveer 2 maanden zal duren – wordt nagegaan in welke mate de geur die de honden onderscheiden volledig te linken is aan covid. Daarom zijn er honderden stalen nodig van diverse personen die negatief testten op corona, liefst ook van personen die lijden aan andere aandoeningen zoals griep. Zo kan vastgesteld worden of de honden het onderscheid kunnen maken.

Er worden voor de testdag op zaterdag 19 december in Brugge nog vrijwillige deelnemers gezocht die zich willen laten testen. Belangrijk: registratie vooraf bij Martin Duflou, gouverneur Kiwanis Belux: martin@duflou.be of 0475 92 03 07. Er zijn testen om 9.30 uur, om 10.30 uur en om 11.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.