Proef de cafésfeer van vijftig jaar geleden in ‘t Schepenhuys

Ter gelegenheid van de expo ‘Cafécultuur’ kan je in ‘t Schepehuys herinneringen ophalen aan de oude bruine kroegen van weleer. Meer dan duizend foto’s en tientallen voorwerpen werden afgestaan om de expo – die nog loopt tot 25 april – nog toegankelijker te maken.

De 86-jarige Zanneke van café De Stop kreeg de eer de eerste export uit te schenken. © RB

De voorbije maanden werden dan ook oproepen gelanceerd naar mensen die foto’s, caféspelen, oude herinneringen tijdelijk wilden afstaan voor deze expo. De respons was groot.

De expo werd in gang geschoten door eerste schepen Gijs Degrande (N-VA), die meegaf dat Beernem ooit over 400 cafés beschikte waarvan er nog 17 van bestaan.

“Heel wat cafés hadden bijzondere namen en uitbaters, elk met een eigen verhaal. Met deze expo willen we ons cultureel erfgoed onder de aandacht brengen”, aldus de schepen.

Export

Bierbrouwer Andy Dewilde van de Vliegend Paard Brouwers, brouwde voor deze gelegenheid een lekkere export. “Ik heb mijn bier gebaseerd op de verdwenen export van de Oedelemse brouwer Vandamme”, aldus Andy Dewilde, die meegaf dat het bier maar tijdelijk kan geproefd worden. In september wordt het wellicht opnieuw gebrouwen. (Regi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.