Producten van Kakelend Kippenmuseum erkend als 100% West-Vlaams: “Trots op onze producten”

Corneel David presenteert producten die gemaakt worden van de melk van hun Jerseykoeien. © (Foto ACK)
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Corneel David (23) werkt nu ongeveer twee jaar mee met zijn ouders, Hendrik David (53) en Regine Laverge (53), in het Kakelend Kippenmuseum in Keiem. Dit jaar kregen ze van de provincie West-Vlaanderen de erkenning 100% West-Vlaams hoeveproduct voor de producten die ze daar produceren onder de merknaam ’t Boertje.

“Naast het uitbaten van het Kakelend Kippenmuseum zijn we gestart met het produceren van hoeveproducten onder de merknaam ’t Boertje”, begint Corneel het verhaal. “Eigenlijk is het stukje bij beetje gegroeid. In 2012, zijn we gestart met ijs maken, we verkochten al twee jaar ijs voor iemand anders toen we besloten dat we net zo goed zelf ijs konden maken.”

Koemelkallergie

“In 2014 zijn we overgeschakeld naar Jerseykoeien, een ras dat rijke, volle A2 melk geeft. Het is mogelijk dat A2 melk de overgevoeligheid bij mensen met een koemelkallergie vermindert. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het feit dat bij de afbraak van melk met het A1-gen een specifiek peptide vrijkomt. Dit is een lichaamsvreemde stof die ervoor zorgt dat je een allergische reactie op melk kunt krijgen. Bij de afbraak van A2 melk komt dit specifieke peptide niet vrij, waardoor een allergische reactie uit kan blijven.”

“Heel wat mensen zijn elukkig dat ze weer zuivelproducten kunnen gebruiken maar er bestaan uiteraard erschillende soorten koemelkallergie. Wij maken deel uit van een werkgroep rond deze problematiek.”

We baten ons bedrijf volledig biologisch en ecologisch uit

“Drie jaar geleden zijn we dan ook gestart met onze eigen kaas te maken. De kaas wordt gemaakt van de melk van onze koeien en volgens eigen recept, voor het maken zelf werken we samen met Keiemse Kazen, de melk wordt naar daar gebracht en komt in de vorm van kaas terug naar hier.”

Daarnaast zijn er nog tal van producten van eigen dieren te koop. “We baten ons bedrijf, dat startte als een alternatieve boerderij waar men op bezoek kon komen om de dieren te zien, volledig biologisch en ecologisch uit”, wijst Corneel. “De heerlijk verse eitjes van onze vele kippetjes die vrij rondlopen, gewoon tussen de koeien en dat proef je, de melk die naast kaas ook verwerkt wordt tot karnemelk, boter, verse pannenkoeken, advokaat en uiteraard wordt ook de melk zelf verkocht”.

Toen kwam corona en het Kakkelende Kippenmuseum ging dicht. “Veel mensen bleven op hun honger zitten: ze misten de verse zuivelproducten die ze gewoon waren hier te komen halen. Dus hebben we er iets op gevonden”, legt Corneel uit. “Vorige zomer organiseerden we zelfbediening van de zuivelproducten en dat ging vlot. Dan hebben we beslist om een ijsautomaat en een hoeveautomaat te plaatsen rechtover de ingang van ons Kakelende Kippenmuseum. Daar zijn al onze eigen producten te verkrijgen. Mensen kunnen hier zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 terecht om hun favoriete zuivel te kopen.”

Alles in de automaat

“De automaten worden steeds bijgevuld met verse puur biologische producten, de hoeve-eieren scharrelvers, de zuivelproducten pas verpakt, kazen van verschillende grootte, kortom een ruime keuze en bereikbaar wanneer het de klant het best past. Heb je bijvoorbeeld onverwacht bezoek en nood aan een kaasje voor bij de wijn? Dat kan je direct komen halen in onze automaat. Wij zijn heel blij met deze erkenning en trots op onze producten en onze streek.”

’t Boertje vind je in de Wittepoortstraat 25,8600 Keiem (Diksmuide).

Info: https://kakelendkippenmuseum.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier