Proces tegen vrederechter Guido De Palmenaer uit Oostende kan doorgaan

De voormalig vrederechter Guido De Palmenaer uit Oostende. © a-HH
Laurens Kindt

Het ziet ernaar uit dat voormalig vrederechter Guido De Palmenaer uit Oostende dan toch niet vrijuit zal gaan voor het jarenlange gesjoemel als magistraat. Dat blijkt het antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een vraag van Brugs Kamerlid Annick Lambrecht (SP.A).

Het lopende proces tegen Guido De Palmenaer en twee trawanten wegens grootschalig gesjoemel was twee weken geleden in een juridische impasse beland. Op het einde van het onderzoek naar de voormalige magistraat was geen zogenaamde filterprocedure toegepast en dus besliste het hof van beroep in Gent dat de strafvervolging tegen de man onontvankelijk was.

Er heerste grote onduidelijkheid omdat in de wet niet bepaald is welk rechtsorgaan de procedure moest toepassen. Annick Lambrecht, lid van de Kamercommissie Justitie voor SP.A, interpelleerde daarom minister van Justitie Koen Geens. “Het kan niet dat dooreen lacune in de wet plegers van misdrijven vrijuit zouden gaan. Zeker rechters niet”, vond Lambrecht.

Minister van Justitie Koen Geens stelde haar in zijn antwoord enigszins gerust. “Het parket-generaal in Gent zal eerstdaags de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vatten voor de regeling van de rechtspleging”, klonk het.

In mensentaal: het is de KI die de filterprocedure moet toepassen, waarna De Palmenaer en zijn twee kompanen zich alsnog voor het hof van beroep zullen moeten verantwoorden.

Lees hier het hele dossier: Maffiapraktijken in Oostende? Vrederechter staat terecht voor “crapuleus” gesjoemel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier