Procedure loopt om kerk op Kappaert ander doel te geven

De kerk werd als feestzaal gebouwd, vandaar dat de toren apart staat. © GJZ
Redactie KW

Momenteel loopt de procedure om de kerk op de Kappaert niet meer als kerk te gebruiken. Nu worden er al lessen kunstonderwijs gegeven. Het is de bedoeling om er een ontmoetingscentrum van te maken.

Het gemeentebestuur was al een poosje op zoek naar een vervanging van de Sint-Pauluszaal op de Europawijk in Zwevegem. Het comfort van die zaal werd al een tijdje in vraag gesteld. Toen enkele maanden terug een deel van het plafond naar beneden kwam, werd de zaal niet meer gebruikt. Herstellingen uitvoeren is niet aan de orde. Het gebouw is namelijk geen eigendom van de gemeente.

Al een tijdje werd luidop gedacht aan de kerk van de Kappaert om als vervanging te dienen. Er zijn momenteel nog twee à drie eucharistievieringen per maand, zodat een herbestemming zich opdrong. De kerk werd ruim 50 jaar terug trouwens ook gebouwd als feestzaal. Vandaar ook dat de kerktoren niet aan de kerk gebouwd of erin geïntegreerd is.

Verschillende fasen

Voor er toestemming komt om de kerk voor andere doeleinden te gebruiken moet eerst een hele procedure doorlopen worden. “Begin dit jaar stelde het gemeentebestuur de vraag. Na enkele gesprekken ging de vraag naar het bisdom. Daar loopt de procedure nu. Het is een procedure waarin verschillende fasen doorlopen worden. Eind september komt het voorstel voor de priesterraad in Brugge, waarna de bisschop een beslissing zal nemen. Eens die beslissing er is, moet de minister van Justitie nog goedkeuring geven”, licht priester Dirk Decuypere toe.

Bekendmaking tijdens viering

Het nieuws dat de kerk eventueel zal sluiten, werd al meegedeeld tijdens een eucharistieviering op de Kappaert. “Ik heb het inderdaad tijdens een viering bekend gemaakt omdat ik niet wilde dat de parochianen het via via moesten horen en dat ze eventueel ook inspraak kon hebben.”

Veel negatieve reacties waren er evenwel niet te horen. “De meeste mensen reageerden niet afwijzend. Ze hadden het wel zien aankomen. Ook kwam de vraag waar men de eucharistieviering nog zou kunnen bijwonen. Dit kan nog altijd in de kerk in Zwevegem-Knokke of in het centrum van de gemeente”, aldus Dirk Decuypere.

(GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier