Pro-Palestijnse betoging in Kortrijk krijgt mogelijk staartje: “Coronaregels werden niet gevolgd zoals afgesproken”

© Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De solidariteitsactie voor de Palestijnen die PVDA Kortrijk en jongerenbeweging RedFox donderdagavond op het Schouwburgplein op poten zette, krijgt mogelijk een vervolg. Burgemeester Ruth Vandenberghe beraadt zich over sancties voor de organisatoren. “Een statische betoging met maximaal vijftig mensen en volgens de coronamaatregelen was de afspraak. Het is duidelijk dat die niet gerespecteerd werden”, klinkt het. PVDA reageert verbaasd op de uithaal van de burgemeester: “Hadden we 500 man zomaar de stad moeten insturen?”

Ruim 500 mensen, voornamelijk jongeren uit Kortrijk en de omliggende gemeenten, kwamen donderdagavond samen op het Schouwburgplein om hun steun uit te spreken aan de Palestijnse bevolking in het conflict met Israël . De betoging, een organisatie van PVDA Kortrijk en jongerenbeweging RedFox, had vooraf toestemming gekregen van het Kortrijkse stadsbestuur en de lokale politie.

Geen incidenten

Op het in brand steken van een aantal Israëlische vlaggen na bleven incidenten uit. Alleen werden de coronamaatregelen lang niet altijd gevolgd. Zo was er van afstand houden amper sprake en droeg ook niet iedereen zijn of haar mondmasker correct. Bovendien waren er ook veel meer mensen komen opdagen dan vooraf was aangegeven en afgesproken. Enkele caféuitbaters uit de uitgaansbuurt namen zelf het zekere voor het onzekere en sloten hun terrassen vroeger af, uit angst voor onregelmatigheden na afloop.

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe

Hoewel de politie in een eerste analyse ter plaatse aangaf vrij tevreden te zijn over het verloop van de demonstratie, dreigt er nu toch een staartje aan te komen. Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) was allerminst amused toen ze de beelden van de pro-Palestijnse betoging in haar stad te zien kreeg. “Dit was niet de afspraak”, klinkt het.

Sancties?

“Een statische betoging met maximaal vijftig mensen, volgens de geldende coronamaatregelen: zo waren we overeengekomen met de organisatoren. Het is heel erg duidelijk dat dat alles niet gerespecteerd werd. De manifestanten stonden bijvoorbeeld veel te dicht op elkaar. Neen, ik ben helemaal niet blij.”

Vrijdag trad de burgemeester in overleg met de korpschef van de politiezone Vlas om na te gaan of en op welke manier de organisatie gesanctioneerd kan worden. Concreet werd dat voorlopig niet. “We zijn nog aan het bekijken wat we kunnen doen, maar het is wel duidelijk dat we in gesprek met de organisatoren zullen moeten treden. Dit kan niet door de beugel”, aldus burgemeester Vandenberghe.

“Dankzij ons was het veilig”

Natalie Eggermont, kopstuk van PVDA Kortrijk, schrikt van de reactie van burgemeester Vandenberghe. “De politie gaf aan ons aan, ook vrijdag nog, heel tevreden te zijn over de samenwerking”, zegt ze. “Het belangrijkste is dat alles incidentloos is verlopen, net omwille van het feit dat wij de organisatie in handen hebben genomen. Onze stewards zijn onmiddellijk tussengekomen toen er vlaggen in brand werden gestoken, Jamal Qnioun heeft op het einde opgeroepen naar huis te gaan: alles verliep zonder problemen.”

Dat er meer dan de toegelaten vijftig mensen aanwezig was, is voor Natalie Eggermont net het bewijs dat er nood was aan zo’n georganiseerd samenkomen. “Heel veel jongeren, ook in Kortrijk, zitten met emoties over de Palestijnse kwestie. Wij hebben hen een stem kunnen geven, een kans kunnen geven om die op een georganiseerde, veilige manier te uiten. Hadden we bij 50 aanwezigen moeten zeggen dat er niemand bij mocht en dus meer dan 400 mensen de stad in sturen? Iedereen wist dat er veel volk zou zijn, ook de politie. Zolang het veilig verliep, zouden zij dat gedogen, wat ook is gebeurd. Ons als partij of organisatie sancties opleggen op basis van rechts gestook gaat te ver.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier