Pro Familia vraagt paus om ‘zuiveringsoperatie’ in bisdom Brugge

Koen Vannhoutte leidt momenteel Bisdom Brugge. © a-mvn
Redactie KW

De conservatieve katholieke vereniging Pro Familia is met een petitie gestart waarin paus Franciscus gevraagd wordt een zuiveringsoperatie door te voeren in het bisdom Brugge.

Ze spreekt van een “ongezonde machtssituatie” in handen van Koen Vanhoutte, de voorlopige bestuurder van het bisdom. Vanhoutte werd midden december verkozen tot diocesane administrator. Hij zal het bisdom voorlopig besturen, na de aanstelling van Mgr. Jozef De Kesel tot aartsbisschop van Mech6elen-Brussel en tot de paus een nieuwe bisschop benoemt.

Volgens Pro Familia was Vanhoutte de steunpilaar van De Kesel en ook van diens voorganger, de wegens kindermisbruik in opspraak geraakte Roger Vangheluwe. “Vanhoutte is betrokken in alle dossiers van seksueel misbruik en machtsmisbruik waarmee het bisdom Brugge recentelijk in zwaar weer kwam“, klinkt het. “Deze ronduit ongezonde machtsconcentratie in handen van Koen Vanhoutte heeft geleid tot een dramatische situatie.”

Apostolische visitator

Pro Familia pleit voor een zuiveringsoperatie, zodat het bisdom niet langer gedomineerd zou worden door wat het noemt “lieden die reeds betrokken waren in de verbrande beleidsploeg van Mgr. Roger Vangheluwe en Mgr. Jozef De Kesel”. Concreet vraagt de vereniging dat de paus een “apostolische visitator” zou aanduiden om het bisdom Brugge door te lichten.

Koen Vanhoutte, de diocesane administrator van het bisdom, wenste dinsdag geen commentaar te geven op de uitlatingen van Pro Familia.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier