Prizma Middenschool in Lendelede blij met vijf lesdagen

Johan Braekevelt, Veerle Claus en directeur Rik Duchi. (foto CLY)
Redactie KW

Dinsdag 1 september start het nieuwe schooljaar en voor vele directies was het de voorbije week bang afwachten wat de minister in overleg met de onderwijskoepels zou beslissen. “Dat het voor onze middenschool vijf lesdagen worden, daar kan ik alleen maar tevreden over zijn”, zegt directeur Rik Duchi van de Prizma Middenschool Lendelede.

“Op 1 september mag ons schoolteam alle leerlingen, zonder uitzondering, verwelkomen”, aldus de directeur. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat men het bij vier lesdagen zou houden. Gelukkig heeft de overheid voor de eerste graad van het secundair een uitzondering gemaakt. Terecht vind ik, omdat het toch nog over heel jonge leerlingen gaat. We waren ook al voorbereid op een vier dagen-scenario omdat we in juli al samen zaten met de directies van de middenscholen om te kijken hoe we dat best konden organiseren.”

De directeur hoopt wel dat de leerkrachten alles wat ze tijdens die coronaperiode leerden over preteaching en de voordelen ervan niet laten verloren gaan. “Dat zou volgens mij een gemiste kans zijn.”

Onder code oranje

In Lendelede start Prizma Middenschool normaliter het nieuwe schooljaar onder code oranje. “Geen beperking dus qua aantal leerlingen. Alleen als het vóór dinsdag 1 september nog code rood zou worden (en dat is al zo als er in de gemeente drie à vier besmettingen zijn) zouden we eventueel extra maatregelen moeten nemen. Veel jongeren en hun ouders zullen blij zijn dat er nu duidelijkheid is en er geen vier maar vijf dagen, fulltime dus, les zal zijn.”

Veel extra voorzorgsmaatregelen moet de middenschool niet nemen. “Het draaiboek voor de start van het nieuwe schooljaar bevat voor onze school weinig restricties. De meeste leerlingen weten trouwens al goed om te gaan met handen wassen en ontsmetten, mondmaskers dragen, afstand houden…”

“Hoe we de middagpauzes zullen aanpakken, moeten we wel nog bekijken omdat nu niet de helft, maar alle leerlingen (een tweehonderdtal) op school aanwezig zullen zijn, waarvan er heel wat ‘s middags blijven eten. We spreken af met de cateraar hoe we dit kunnen aanpakken.”

“Ook de regeling tijdens de speeltijden moeten we uitwerken. En of er voldoende toiletten zijn voor 200 leerlingen als er anderhalve meter afstand moet bewaard worden, is ook nog te bekijken. Kan dat niet, dan moeten we misschien mobiele toiletten huren of tijdens de pauzes voor een spreiding zorgen.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.