Primeur voor Poperinge: exclusief zomerdorp in 2020

"Ons zomerdorp komt op de industriezone, op een weide van maar liefst 8.000 m², grenzend aan de Sint-Jansstraat. Het wordt een ongezien en exclusief gebeuren voor onze regio", klinkt het bij Robbe en Emiel. © MDP
Redactie KW

Robbe Sambaer en Emiel Vandenberghe hebben grootse plannen voor de zomer van 2020. De twee Poperingse studenten pakken namelijk van half juni tot half september 2020 uit met een EK-dorp/zomerbar. “Ons zomerdorp komt op de industriezone, op een weide van maar liefst 8.000 m², grenzend aan de Sint-Jansstraat. Het wordt een ongezien en exclusief gebeuren voor onze regio”, klinkt het bij Robbe en Emiel.

Volgend schooljaar vatten Robbe Sambaer (20) en Emiel Vandenberghe (21) allebei hun derde jaar aan de hogeschool aan. Robbe studeert hotelmanagement in Brugge, terwijl Emiel de richting vastgoed volgt in Gent. “In een van onze studiepauzes van Bloksquare in de kerk, sprak Robbe me eind mei aan. Hij speelde al een tijdje met het idee om volgende zomer een EK-dorp en zomerbar uit te bouwen in Poperinge“, vertelt Emiel.

“Ik was meteen laaiend enthousiast om hier deel van uit te maken. Robbe en ik zijn al vrienden sinds het tweede leerjaar. Ook in het middelbaar zaten we in dezelfde klas, beiden in de richting Secretariaat-talen in het OLVi. We deinzen er zeker niet voor terug om iets volledig nieuws uit de grond te stampen. Zo organiseerden we samen al enkele keren een fuif en bemanden we bijvoorbeeld ook samen een chalet op de kerstmarkt”, aldus Emiel.

Drie voetbalvelden

Twee jaar geleden ontdekte Robbe hoe bruisend steden als Kortrijk of Gent tijdens de zomermaanden zijn. “Ook in Poperinge zou zo’n sfeervolle zomerse vaste stek mogelijk moeten zijn, vond ik”, vertelt Robbe. “Toen al droomde ik ervan om een pop-upbar op te richten. Volgend jaar, in 2020, studeer ik af én komt het EK eraan: de ultieme gelegenheid om mijn droom werkelijkheid te maken.”

“Voor ik ook maar iemand over mijn plannen inlichtte, ging ik zelf al op zoek naar een geschikte locatie. Mijn oog viel op een stuk landbouwgrond van landbouwer Lieven Cuvelier op de industriezone. De weide grenst aan één kant aan de Sint-Jansstraat en is maar liefst 8.000 m² groot. Dat komt overeen met ongeveer drie voetbalvelden, waar we moeiteloos plaats kunnen bieden aan 1500 aanwezigen. Het grote voordeel naar geluidsnormen toe, is dat deze zone afgelegen ligt. Er is eigenlijk maar één buur die er woont, een marktkramer. Hij reageerde gelukkig positief op ons voorstel.”

“Daarna werkten Emiel en ik samen een aanvraagdossier uit en dienden het in bij de stad, dat men vorige week goedkeurde. De enige bezorgdheid vanuit het stadsbestuur was dat we nog studeren en nog relatief jong zijn om een dergelijk groots evenement op touw te zetten.”

Openingsknaller

Nu alle vergunningen in orde zijn, neemt Robbe deze pop-up 100 procent vóór op alles, naar eigen zeggen zelfs op zijn studies. “Mooi meegenomen is wel dat ik volgend schooljaar in juni geen examens meer, maar enkel nog stage moet lopen”, nuanceert hij.

“Emiel en ik beseffen dat er heel veel werk aan de winkel zal zijn. De eerste maand, vanaf half juni, zal de focus van onze pop-upbar op het EK liggen. Op het achterste deel van de weide zullen de matchen op groot scherm uitgezonden worden. Hiervoor hebben we een LED-scherm van 4 op 6 meter voor ogen. Na afloop van het EK verdwijnt het scherm, maar zal dit gedeelte zeker nog dienst kunnen doen, als parking bijvoorbeeld.

“Om alles voldoende veilig te laten verlopen, voorzien we hoogstwaarschijnlijk een doorlopende busdienst van en naar de markt. Verder zullen we uiteraard ook samenzitten met de brandweer en politiediensten. Voor het bemannen van het EK-dorp zouden we graag een beroep doen op de hulp van vrijwilligers, tegen een vergoeding op de verkoop. Voor de zomerbar zullen we werken met personeel.”

Ook op vlak van randevenementen en animatie bruist het jonge duo van de ideeën. “Zo denken we onder andere in de richting van een foodtruckfestival, of van een ladies’ night met modeshow en culinaire verwennerijen“, klinkt het.

“We zouden willen openen met een echte knaller, een grote naam. We denken hierbij bijvoorbeeld aan Regi, Sergio of Lil’ Kleine. Op de openingsavond zouden we ook graag het stadsbestuur betrekken. We zien onze pop-upbar als een aanvulling op het bestaande uitgaans- en recreatieaanbod in Poperinge. Het is in geen geval de bedoeling om andere Poperingse handelszaken concurrentie aan te doen. Zo zouden we ook op maandag geopend zijn, omdat veel horecazaken dan hun sluitingsdag hebben. We sluiten telkens om 2 uur ‘s nachts. Tijdens het uur daarvoor wordt de muziek al afgebouwd. Of de initiatiefnemers van het Poperingse WK-dorp in 2018, Steven Meulenare en Michael Inion, ook opnieuw plannen in de richting van een EK-dorp hebben? Daarnaar hebben we vooraf eigenlijk niet geïnformeerd. Maar indien dat zo is, dan zitten we best eens samen zodat we onze wensen en plannen wat op elkaar kunnen afstemmen”, vinden Robbe en Emiel.

Ondernemersbloed

Het ondernemersbloed zit zowel bij Robbe als bij Emiel in de genen. Robbe is de zoon van Linda Rouseré en Koen Sambaer die Hotel de la Paix uitbaten. Emiels ouders Kathy Dehaene en Koenraad Vandenberghe houden bakkerij Les copains in Poperinge open. Robbe vertelt: “Toen mijn ouders weet kregen van mijn plannen, deed de omvang ervan hen in eerste instantie lichtjes schrikken. Maar eigenlijk zijn ze stiekem vooral trots op mijn ondernemingszin”, lacht Robbe.

“We menen het inderdaad ernstig en willen ons evenement meteen ook groots en professioneel aanpakken. Het moet iets exclusiefs worden, iets dat Poperinge tot nu toe nog niet gezien heeft. Daarom willen we ons zeker laten bijstaan door professionelen. In de komende weken zullen we samenzitten met het marketingbureau Trigr. Media voor het ontwerpen en uitwerken van bijvoorbeeld een naam en promotiemateriaal. Uiteraard nemen we ook een boekhouder onder de arm. Sinds kort is Emiel gestart met een pasta-foodtruck, Passé Vite. Ook hiervoor doet hij al een beroep op deze boekhouder. Uit veiligheidsoverwegingen besteden we ook het ontwerp van de inrichting en accommodatie uit aan een architect. Het geheel zou een puur zuiderse sfeer moeten uitademen. Denk aan een openluchtzwembad als centraal gedeelte, met daarrond drank- en foodtentjes, bartafeltjes en knusse loungevoorzieningen om te relaxen. Gezien we de zaken zo groots zien, zal het geen probleem vormen om voldoende sponsors achter ons geschaard te krijgen”, vermoedt het tweetal.

(SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier