Primeur in Vlaanderen: logeren anno 1919 in een noodwoning in Zillebeke

De genodigden vallen van de ene verrassing in de andere bij het betreden van de woning, die ingericht is zoals 100 jaar geleden. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Niek Benoot en Ilse Watteyne van Hooge Crater museum openen een gerestaureerde noodwoning in Zillebeke waar je kan overnachten zonder elektriciteit, stromend water of wifi.

De noodwoning in de Bellewaerdestraat in Zillebeke werd in 1919 gebouwd door Baron Gaston de Vinck, kasteelheer op ‘t Hooge en burgemeester van Zillebeke. “In december 1918 keerde hij samen met zijn 23-jarige dochter Daisy en zoon Pierre terug vanuit Versailles naar ‘t Hooge”, vertelt Niek Benoot. “Hij vindt bijna niet meer terug waar zijn kasteel vier jaar geleden nog stond, maar zal desondanks als een van de eersten naar de Westhoek terugkeren en vol goede moed aan de heropbouw beginnen.”

Baron Gaston de Vinck bouwt een betonnen noodwoning van het type ‘Jouret & Speltinckx’ en is als eerste inwoner van Zillebeke een pionier ‘pur sang’. “Door zijn aanwezigheid komen de dorpelingen terug, en herbouwen ze het Hooge en Zillebeke met volle moed. Koningin Elisabeth vindt de daden en het pionierswerk van Baron de Vinck zo lovenswaardig, dat ze hem een bezoek brengt in zijn barak, deze maand exact 100 jaar geleden”, vertelt Niek.

‘Logies van de toekomst’

De originele noodwoning is sinds 2013 eigendom van Niek Benoot en Ilse Watteyne, die tevens eigenaars zijn van Hooge Crater museum. Niet alleen de passie voor WO I zit er bij het koppel ingebakken, maar ook de rijke geschiedenis van het Hooge en Bellewaerde willen ze in stand houden. Ze restaureerden de unieke barak en herstellen het in zijn originele toestand. “Toen er een oproep kwam van de Provincie West-Vlaanderen onder het project ‘Logies van de toekomst’ mocht iedereen een dossier indienen, die een origineel idee had rond een vorm van logeren”, vertelt Niek. “Deze kans wilden we niet laten liggen én in 2017 waren we geselecteerd met ons ‘Back to Basic – verhaal, en konden we rekenen op 20 % financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen.”

Ritme van de natuur

100 jaar na datum is de authentieke naoorlogse noodwoning met weidse uitzichten klaar om logies te ontvangen. “Wie hier verblijft, beleeft het leven van 100 jaar geleden in een waarheidsgetrouw decor“, zegt Niek. “Bij ons ontdoe je je van alle luxe en leef je op het ritme van de natuur. Net als 100 jaar geleden: geen stromend water, geen elektriciteit, geen wifi. Ver weg van de drukte en alle modern comfort ervaar je de essentie: je komt tot rust en maakt tijd voor elkaar.”

Wie het leven zonder elektriciteit niet aankan, kan altijd de nooddeur openen en terugkeren naar de moderne wereld met alle comfort. “Maar… dan verlies je de uitdaging, geen prijs, geen certificaat, en een extra toeslag op je verblijfskosten”, zegt Niek.

Het concept past binnen het project ‘Feniks 2020′ van de Provincie om in 2020 de focus van het oorlogstoerisme in de Westhoek de verleggen naar de wederopbouw. De noodwoning zal te bezoeken zijn voor het grote publiek op zondag 8 september 2019 voor Openmonumentendag. De vzw Bellewaerts zal ieder uur een gidsbeurt voorzien naar de Barak. Wie niet kan wachten, kan eens meedoen met de maandelijkse wandeling ‘de Baron van Bellewaerde’ iedere eerste zaterdag van de maand om 10 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier