Primeur aan de kust: Middelkerke heeft eerste bewaakte hondenstrand

Het eerste bewaakte hondenstrand is een feit. © LC
Paul Bruneel

Strandzone 15 Chrystal Palace wordt vanaf 1 juli aangeduid als bewaakt hondenstrand in Middelkerke.

In aanwezigheid van schepen voor toerisme Tom Dedecker (Lijst Dedecker) was er woensdagmorgen de officiële voorstelling van deze primeur aan de kust. “We merkten dat er op deze strandzone in het verleden relatief weinig mensen postvatten, maar anderzijds waren er veel mensen met honden op de onbewaakte zone ernaast. We hebben daarom besloten om op zone 15 honden toe te laten en er een bewaakt hondenstrand van te maken”, zegt de schepen.

“Het is wel zo dat de honden niet zomaar vrij mogen rondlopen op het strand. De hondenbaasje moeten de honden aan een leiband houden en die is ook beperkt in lengte tot maximum twee meter. Uiteraard is het ook zo dat de hondenbaasjes zoals altijd voorzien moeten zijn van hondenpoepzakjes en wij van onze kant zullen voorzien in het plaatsen van hondenpoeppalen.”

Speciale opleiding voor redders

Wie zich niet houdt aan deze voorschriften riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. Op deze zone zijn de honden niet enkel toegelaten op het strand, maar ze mogen ook een duik nemen in het zeewater. Ook hier geldt de regel dat ze aan de leiband moeten worden gehouden. Zone 15 zal altijd bemand worden door drie redders en gezien de situatie met honden hebben de redders ook een speciale opleiding gekregen hoe ze moeten omgaan met honden. Een hondentrainer maakte de redders wegwijs hoe je de dieren het best benadert.

“We maken geen onderscheid tussen grote of kleine honden en rekenen op het gezond verstand en vooral ook de verantwoordelijkheid van de hondenbaasjes zodat er geen zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen. We houden er wel rekening mee dat er altijd iets kan voorvallen zoals een hond die iemand bijt, maar ook daar zijn de redders op voorzien. Op die plek is er een speciale EHBO-post geïnstalleerd”, besluit schepen Tom Dedecker.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.