Prijs van knalrood kunstwerk in Geluwe lijkt wel een staatsgeheim

Kunstenaar Henk Delabie met algemeen directeur Myriam Deloddere en voorzitter Lien Deblaere. © MV
Redactie KW

Tussen het dienstencentrum De Spie en de vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum Ter Beke staat in het centrum van Geluwe een gloednieuw kunstwerk van de plaatselijke kunstenaar Henk Delabie. Het staat op een sokkel en is ook duidelijk zichtbaar vanop de straat en parking. Het valt op omwille van de grootte, de vorm en vooral ook de felle kleur. Wat het kost is blijkbaar een staatsgeheim…

Door Erik De Block

“We gaan dat bedrag niet openbaar maken”, aldus voorzitter Lien Deblaere van de OCMW-vereniging Woon- en Zorgbedrijf Wervik. “Dat is zo afgesproken met de kunstenaar zelf om zijn eventuele toekomstige projecten niet te hypothekeren.”

Kunstenaar Henk Delabie (53) is al vele jaren leerkracht aan de Stedelijke Academie Beeldende Kunst Menen. Zijn beeldhouwwerken staan op diverse plaatsen in Vlaanderen en ook het buitenland. “Specifiek heb ik hier in het ontwerp gekozen om een link te leggen met het gebouw en de prominent aanwezige boom”, vertelt Henk Delabie over zijn creatie. “De zuilvorm komt in beide terug, alsook de cirkels die in de groenaanleg zijn voorzien.”

Drie lagen polyester

“De kleur zorgt voor een eigenheid en een herkenning binnen het domein. Het kunstwerk is 2,30 meter hoog, 1 meter breed en 0,5 meter diameter. Het kunstwerk is vervaardigd uit drie lagen polyester. Ze zijn weersbestendig en jarenlang kleurbestendig. Binnenin is het kunstwerk hol. De ruimte tussen de twee ‘buizen’ is vijf centimeters.”

De naam van het kunstwerk is Part Red IV. De uitleg is duidelijk. De kostprijs dus niet. En dat in tijden van ‘openbaarheid van bestuur’ en transparantie. “Ik wil benadrukken dat we dit budget verplicht aan kunst dienden te spenderen”, aldus Lien Deblaere. “We kregen hiervoor trouwens een subsidie die niet kon worden gebruikt voor andere doeleinden. Verschillende Wervikse kunstenaars werden uitgenodigd om een ontwerp voor te stellen. Enkel twee gingen hierop in. De voltallige raad van bestuur koos unaniem voor het werk van Henk.”

Een vergelijkbaar kunstwerk van Henk Delabie maar dan in fel geel stond van 2013 tot 2016 in het stadhuis van Menen. Het werd toen door de stad gehuurd. Tot een aankoop kwam het niet omdat er geen budget voor was. Het kunstwerk in het stadhuis had een richtprijs van minder dan 20.000 euro.

geen infozuil

Op de sociale media Facebook is er ondertussen nogal wat ‘commentaar’ over het kunstwerk. “Er zal over gepraat worden in Geluwe en gespeculeerd over wat de vorm nu eigenlijk is”, aldus Lien Deblaere. “En dat is nu net ook de bedoeling van kunst. Mensen verwonderen en mensen dichter bij elkaar brengen. We kozen deze felle kleur, omdat het opvalt maar ook wat kleur geeft in het leven van onze rusthuisbewoners.” Al even opmerkelijk als het doodzwijgen van de kostprijs is dat er aan het kunstwerk geen infozuil komt. “We stelden voor om een bord met uitleg of een folder in het onthaal van Ter Beke en de Spie te voorzien, maar de kunstenaar wou dat niet”, aldus de voorzitter. “Hij wil de mensen prikkelen om na te denken over het werk.” De toekenning van de subsidies voor de vervangingsnieuwbouw was gekoppeld aan het voorzien van een kunstwerk. Wat destijds ook het geval was voor Het Pardoen in Wervik. Daar hangt tussen de twee afdelingen een opvallend kunstwerk van fotograaf Jan Kempenaers uit Heist-op-den-Berg. Het OCMW schreef daarover toen ook een wedstrijd uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier